Hlavní obsah

Statisíce lidí v USA demonstrovaly proti zbraním

Washington

Desetitisíce studentů a dalších lidí z různých částí USA dorazily v sobotu do Washingtonu na demonstraci za zpřísnění kontroly prodeje zbraní. Akce má za cíl přesvědčit zákonodárce k přijetí tvrdších zbraňových zákonů v reakci na únorový masakr na floridské škole. Další desítky tisíc lidí se sešly v New Yorku a jiných amerických velkoměstech, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Desetitisíce lidí míří do Washingtonu demonstrovat proti zbranímVideo: Reuters

 
Článek

Agentura odhadla celkové množství účastníků na několik stovek tisíc.

„Lidé chtějí zákaz prodeje útočných zbraní, lidé chtějí zákaz velkokapacitních zásobníků. Lidé chtějí přísnější prověrky lidí kupujících zbraně. Buď stůjte na naší straně, nebo se mějte na pozoru. Voliči přicházejí,” vzkázal z pódia politikům za aplausu davu sedmnáctiletý Cameron Kasky, který krátce po floridském masakru proslul ostrou televizní konfrontací s republikánským senátorem Markem Rubiem.

Foto: Leah Millis, Reuters

Desítky tisíc lidí protestují proti zbraním ve Washingtonu.

Demonstranti při akci nazvané Pochod za naše životy částečně zaplnili více než kilometr dlouhou washingtonskou Pensylvánskou třídu vedoucí mezi Kapitolem a Bílým domem. V jejich rukou byly vidět transparenty s hesly jako „Chraňte děti, ne zbraně” či „My jsme změna”. Někteří z nich zvedali ruce, na nichž měli nápis „Nestřílejte”.

„Vyrůstali jsme s vědomím, že se nám něco podobného může stát,” řekla listu The Washington Post osmnáctiletá Callie Stoneová v narážce na vraždu 17 lidí, převážně studentů, spáchanou na střední škole ve floridském městě Parkland devatenáctiletým vyloučeným studentem.

Chtějí změny zákonů

Kromě studentů dorazilo na akci mnoho jejich rodičů, někteří pedagogové či další lidé. Podle televize CNN se v davu sešla skupina lidí, kteří přežili různé masakry střelnou zbraní z minulých let, například loňskou střelbu v Las Vegas či před třemi lety v orlandském nočním klubu Pulse. Při obou zahynuly desítky lidí.

Mezi jednotlivými řečníky vystoupili na podporu protestu známí hudebníci, mezi nimi Ariana Grandeová, Miley Cyrusová či Ben Platt.

Účastníci akce chtějí přesvědčit zákonodárce a prezidenta Donalda Trumpa, aby prosadili některá omezení vedoucí ke zvýšení bezpečnosti na školách.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Chraňte děti, ne zbraně, vyzývá vládu protestující v New Yorku.

Ke krokům, k nimž vyzývají, patří například zvýšení věkové hranice pro prodej střelných zbraní či úplný zákaz prodeje některých útočných zbraní. Většina zákonodárců se i pod vlivem mocné lobby majitelů zbraní staví k těmto opatřením vytrvale odmítavě, ačkoli floridský masakr díky tlaku studentů přispěl k zahájení nebývale otevřené debaty.

Do ulic vyrazily rovněž desetitisíce lidí v dalších městech včetně samotného Parklandu.

Reklama

Související články

Walmart nebude prodávat zbraně mladším 21 let

Obchodní řetězec Walmart a další velký americký prodejce zbraní Dick’s Sporting Goods zpřísňují podmínky prodeje střelných zbraní po masakru, při kterém...

Výběr článků

Načítám