Hlavní obsah

Keplerův teleskop umrtvila porucha kolečka

Právo, BBC, mcm

Kolečko se polámalo – a americký dalekohled Kepler je mimo provoz. K jeho přesnému nastavení je totiž nutné, aby fungovala aspoň tři ze čtyř polohovacích koleček, přičemž první se porouchalo už loni a druhé tento týden v úterý.

Foto: Profimedia.cz

Animace Keplerova vesmírného teleskopu

Článek

NASA to zjistila, když přístroj přešel do nouzového režimu, který se zapíná, jakmile nastanou problémy. Bez dvou koleček je přerušena aktivita vesmírného přístroje, který měl ještě do roku 2016 pátrat v kosmu po planetách všeho druhu. Za čtyři roky v kosmu jich díky Kepleru astronomové objevili už 132 a dalekohled zjistil i 2700 planetárních „kandidátů“.

Tým, který s dalekohledem pracuje, se nyní zaměřuje na otázku, jak ušetřit palivo. Tak lze získat čas pro rozhodnutí, co s poškozeným přístrojem dále. „Neoznačil bych ještě zatím teleskop Kepler za vyřízený,“ uvedl proto zástupce NASA John Grunsfeld.

Kepler už takříkajíc „přesluhuje“, protože cíle své mise splnil už loni v listopadu. I tak je to cenné „oko do kosmu“, jež přišlo na 600 miliónů dolarů (asi 12 miliard korun) a o které by Američané neradi jen tak přišli.

Reklama

Výběr článků

Načítám