Hlavní obsah

Kandidát republikánů v Michiganu získal neoprávněný přístup k volebnímu přístroji

Detroit

Kandidát Republikánské strany na post generálního prokurátora amerického státu Michigan Matthew DePerno byl součástí skupiny, která získala neoprávněný přístup k volebnímu přístroji, když se snažila najít důkazy pro nepodložená tvrzení o volebních podvodech šířená exprezidentem Donaldem Trumpem. Zjistila to agentura Reuters na základě analýzy soudních podání a veřejně dostupných materiálů.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Sčítání hlasů v amerických volbách

Článek

Podle informací webu The Detroit News michiganská prokuratura v této souvislosti podezírá celkem devět lidí a připravuje půdu pro jejich formální obvinění.

Kromě Matthewa DePerna, který na nejvyššího policejního činitele ve státě kandiduje s podporou Trumpa, údajně hrozí trestní stíhání také jisté republikánské člence státního parlamentu nebo šerifovi jednoho z michiganských okresů, informoval web Politico. Úřad generální prokurátorky Dany Nesselové, což je zástupkyně Demokratické strany, skupinu podezírá ze spiknutí s cílem zmocnit se volebních zařízení, píše The Detroit News.

Reuters uvádí, že lidé pracující pro DePerna v jistém momentě získali přístup k přístroji na sčítání hlasů používanému v obci Richfield Township. Podotýká, že podle zákonů státu Michigan je poskytnutí nepovoleného přístupu k volebním systémům těžkým zločinem, stejně jako snaha takovýto přístup získat.

Případ není jediný

Agentura Reuters už na jaře popsala několik případů, kdy se republikánští politici a aktivisté propagující falešná tvrzení o volebních podvodech pokusili v různých koutech USA proniknout do hlasovacích systémů. Některé z těchto pokusů byly údajně úspěšné a vyvolávaly obavy o zabezpečení techniky používané při volbách. Ve čtyřech případech volební úředníci usoudili, že je třeba přístroje znovu certifikovat nebo úplně nahradit.

Generální prokurátorka Nesselová v této věci spustila vyšetřování letos v únoru. Informace o tom, že republikán DePerno je mezi podezřelými, ji vystavuje do střetu zájmů, neboť v podzimních volbách hodlá svou funkci obhajovat. Podle The Detroit News nyní její úřad usiluje o jmenování zvláštního vyšetřovatele, který by rozhodl o tom, zda vznést obvinění a případně jaká.

„Na začátku tohoto vyšetřování střet zájmů nebyl přítomný,“ napsala kancelář Nesselové nezávislému orgánu, který by mohl zvláštního vyšetřovatele jmenovat. „Ovšem s postupem vyšetřování se dostavila fakta o tom, že DePerno byl jedním z hlavních strůjců zločinného spiknutí,“ pokračuje žádost podle webu Politico.

Generální prokuratura tvrdí, že DePerno a další přesvědčovali lokální volební úředníky, aby jim předali volební přístroje, s nimiž pak manipulovali na hotelech nebo v jiných pronajatých prostorách. Při jedné z takovýchto schůzek na začátku roku 2021 byl údajně přítomen i DePerno. Podle Politico nejmenované zdroje zapojené do vyšetřování uvedly, že existují i další důkazy spojující republikánského kandidáta s narušováním volebních systémů.

DePerno v neděli večer na žádosti médií o komentář nereagoval. Právník z města Kalamazoo předtím směřoval k zisku republikánské nominace na post generálního prokurátora. Delegáti jeho kandidaturu podpořili už na jaře a očekávalo se, že strana svou volbu potvrdí při sjezdu na konci měsíce. „Postará se o to, že budete mít právo a pořádek a spravedlivé volby,“ prohlásil o DePernovi exprezident Trump, který svého spojence vyzdvihoval ve víkendovém projevu v Dallasu.

Republikáni napříč Spojenými státy posílají do listopadových kongresových a státních voleb kandidáty, kteří se hlásí k Trumpově konspirační teorii o „krádeži“ prezidentské volby roku 2020. Politici zpochybňující vítězství demokrata Joea Bidena kandidují například na guvernéra Pensylvánie nebo Marylandu a také do pozic v čele organizace voleb v několika amerických státech, včetně Michiganu.

Reklama

Výběr článků

Načítám