Hlavní obsah

Jih Spojených států se chystá na příchod hurikánu Sally

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Orleans

Obyvatelé pobřežních oblastí států Louisiana, Mississippi a Alabama na jihu USA se připravují na příchod hurikánu Sally. Ten by podle meteorologů mohl již v úterý ráno místního času (kolem poledne SELČ) přinést na pevninu vydatné deště, záplavy a vítr o rychlosti až 140 kilometrů za hodinu, varovalo dnes podle agentury AP americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Podle NHC je zatím příliš brzy na to určit, kde přesně se dostane Sally nad pevninu. V současné chvíli je oko hurikánu jihovýchodně od města New Orleans. Meteorologové však očekávají, že se brzy stočí na sever. Pokud tak učiní brzy, udeří bouře nejsilněji zřejmě na pobřeží státu Mississippi. Kdyby však putovala dál na západ, ohrozí právě New Orleans.

Odborníci varují před možností, že bouře před úderem na pevninu ještě zesílí, protože se nyní nachází nad teplými vodami Mexického zálivu. Pohybuje se přitom velmi pomalu, rychlostí asi devíti kilometrů za hodinu, a místní obyvatelé se proto obávají, že by se po přesunu nad pevninu mohla v podstatě zastavit a pranýřovat pobřeží i několik dní. Podle předpovědi by na některých místech mohlo spadnout do poloviny týdne až 60 centimetrů srážek, hrozí také i více než třímetrový příboj.

Kouř z požárů v Kalifornii zahalil i 1700 kilometrů vzdálený kanadský Vancouver

Amerika

„Vím, že pro hodně lidí přišla tahle bouře z ničeho nic," řekl dnes guvernér státu Louisiana John Bel Edwards. „Potřebujeme ale, aby tomu každý věnoval pozornost. Pojďme ji brát vážně," dodal. Tamní úřady již pro některá města a několik čtvrtí v New Orleans vyhlásily povinnou evakuaci.

Nad Atlantikem se nyní pohybuje celkem pět tropických cyklón, což se stalo teprve podruhé od doby, co meteorologové tyto bouře pozorují. Kromě Sally se jedná o Paulette, Rene, Teddy a Vicky. Paulette se nyní hýbe směrem od Bermud, které zasáhlo oko tohoto hurikánu. Řada lidí tam přišla o dodávky elektřiny, ale jinak nejsou hlášeny větší škody.

Tropická bouře Rene zřejmě ještě dnes či v úterý zanikne, Teddy, který se nachází na půli cesty mezi Karibikem a západní Afrikou, se stal dnes po poledni SELČ tropickou bouří a do půlky týdne zřejmě zesílí na hurikán. Tropická bouře Vicky pak vznikla východně od Kapverdských ostrovů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám