Hlavní obsah

Jeba Bushe stojí jeden hlas i tisíce dolarů, utrácí ale marně

– Washington

Primárky v New Hampshiru ukázaly, že peníze jsou sice v amerických primárkách důležité, ale velký objem prostředků vložených do reklamy automaticky nezaručí úspěch. Jeb Bush utrácí veliké sumy za televizní reklamu, ale smetanu slízávají jiní, šikovnější a populárnější kocouři.

Foto: Profimedia.cz

Republikánští kandidáti (zleva) Donald Trump a Jeb Bush

Článek

Bushe přišel jeden hlas získaný v New Hampshiru na 1150 dolarů (přes 27 tisíc Kč), a to se mu dařilo mnohem lépe než před týdnem v Iowě, kde ho jeden hlas stál 2835 dolarů (asi 68 tisíc Kč). Naopak Donalda Trumpa, který primárky v New Hampshiru vyhrál, přišel jeden hlas na 38 dolarů (necelých tisíc Kč). Trump totiž nevsadil na drahou televizní reklamu, utratil za ni jen 3,7 miliónu dolarů, což je výrazně méně než u jeho soupeřů.

Ještě méně na jeden hlas potřeboval třetí v pořadí, texaský senátor Ted Cruz, kterého jeden hlas přišel na 18 dolarů.

Překvapení republikánských primárek v New Hampshiru, druhý John Kasich, uspěl díky masivní televizní reklamě, za kterou utratil 12,1 miliónu dolarů, takže ho jeden hlas přišel na 263 dolarů.

Bush za reklamu zaplatil 36,1 miliónu dolarů, takže ho jeden hlas přišel na zmíněných 1150 dolarů. Hodně za kampaň v New Hampshiru utratil i newjerseyský guvernér Chris Christie, celkem 18,5 miliónu dolarů, takže ho jeden získaný hlas přišel na 867 dolarů, což je druhý nejhorší výsledek. Ve státě přitom strávil od počátku roku 2015 nejvíce dnů ze všech politiků, celkem 72. Christie už v úterý večer naznačil, že možná odstoupí z nominačního boje, ve kterém se mu příliš nedaří.

Vysoké náklady na jeden hlas má i mladý Marco Rubio – cca 560 dolarů, na televizní kampaň vydal 15,2 miliónu dolarů.

Čísla zveřejnila společnost Morning Consult, přepočty pak BBC a International Business Times. Přepočty ale vycházejí z průběžných výsledků voleb po sečtení 77 procent hlasů. Po sečtení všech hlasů tak náklady na jeden získaný ještě o něco poklesnou.

V táboře demokratů tak velké rozdíly nejsou. Vítězný Bernie Sanders utratil za televizní reklamu ve státě 8,1 miliónu dolarů, což znamená, že hlas ho přišel na 58 dolarů, zatímco Hillary Clintonová utratila 10,8 miliónu, takže ji hlas vyšel na 122 dolarů.

Celkem zaplatili kandidáti za televizní reklamu v žulovém státě, jak se New Hampshiru přezdívá, 111,2 miliónu dolarů, v Iowě to bylo jen 68 miliónů dolarů.

Rozhodující není ani počet dnů a mítinků

Zajímavá je i tabulka, kolik dnů od počátku roku 2015 strávili jednotliví kandidáti v New Hampshiru, těsně za Christiem s 72 dny je druhý Kasich, který tam strávil 70 dnů, Carla Fiorionová, která propadla, když získala jen čtyři procenta hlasů, 55 dní a Bush 52 dní. Trump tam byl jen 27 dní stejně jako Cruz.

U demokratů nejsou rozdíly žádné, Sanders i Clintonová věnovali kampani v New Hamsphiru stejných 35 dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám