Hlavní obsah

Hurikán Sandy se blíží k USA, ohrozí prezidentské volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hurikán Sandy připravil v Karibiku o život nejméně 41 lidí a nyní míří na východní pobřeží Spojených států. Hrozí, že se zde spojí s masou polárního vzduchu a vytvoří devastující bouři. Ta by mohla být jednou z nejhorších, která zasáhla Severovýchod USA za několik desetiletí.

Foto: Profimedia.cz

Hurikán Sandy na Jamajce

Článek

Sandy by měla dorazit k americkému pobřeží na počátku příštího týdne. Meteorologové čekají silný vítr, který způsobí nejen materiální škody, ale také rozsáhlé výpadky elektřiny a záplavy.

Živel zeslábl na první z pětibodové stupnice hurikánů. V dalších dnech by mohl dále slábnout, avšak podle Národního hurikánového centra v Miami je pravděpodobné, že až dosáhne pobřeží USA, bude mít stále sílu hurikánu nebo tropické bouře. Někteří meteorologové varují, že by Sandy mohl způsobit více škod, než loňský hurikán Irene.

Bouře v Karibiku způsobila záplavy a sesuvy půdy. Podle kubánské vlády přišlo kvůli Sandy v zemi o život 11 lidí, což je nejvíce od července 2005, kdy hurikán Dennis zabil 16 lidí a způsobil škody za 2,4 miliardy USD (46,3 miliardy Kč). Dalších 26 zemřelo na Haiti a čtyři v Dominikánské republice, na Jamajce a Bahamách.

Hurikán se dostane na pobřeží USA krátce před prezidentskými volbami, které se konají 6. listopadu. Ohrožuje tak kampaně obou kandidátů. Republikánský kandidát Mitt Romney již zrušil nedělní mítink ve Virginia Beach. Svoji cestu do Virginia Beach naplánovanou na sobotu zrušil i viceprezident Joe Biden, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám