Hlavní obsah

Historický zlom? Bidena by do Bílého domu mohl poslat Texas

Novinky, Daniel Drake
Austin

Texaští demokraté vyzvali stranického kandidáta na prezidenta Joea Bidena, aby v největším jižanském státu více investoval do kampaně. Nejnovější průzkumy v této historicky republikánské baště totiž ukazují neobvykle vyrovnaný souboj. Bidenův volební štáb se zatím dalšímu utrácení brání, sám Biden do Texasu ještě nezavítal.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Demokratický kandidát Joe Biden během poslední volební debaty před prezidentskými volbami v USA

Článek

Demokratická buňka v Texasu vyzvala Bidenův volební štáb, aby investoval další čtyři miliony dolarů (92 milionů Kč) do předvolebních reklam v jejich státě. Informoval o tom americký zpravodajský server Axios s odvoláním na zdroje blízké demokratickému kandidátovi na prezidenta.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Texas je hned po Kalifornii politicky nejvýznamnějším státem. Kandidát, který zde zvítězí, získá 38 volitelských hlasů. Historicky jde ale o takzvaný „red state” (červený stát), protože v něm má větší podporu Republikánská strana. Z demokratických kandidátů na prezidenta zde naposledy vyhrál v roce 1976 Jimmy Carter.

Původně měl Biden v plánu utratit v Texasu 6,2 milionu dolarů. Tolik prostředků za kampaň nikdo z demokratů nikdy neutratil. Podle Texasanů však ani to nestačí. Věří, že je potřeba zacílit ještě více na početnou latinskoamerickou skupinu a také na mladé voliče.

Biden si věří na Texas, baštu republikánů

Zahraniční

Když získá Texas, je po všem

„Zaslané finance by nám pomohly stvrdit dobrou práci, kterou tu odvádíme,” řekla tamní poslankyně Veronica Escobarová. Upozorňuje, že demokraté mají nyní historickou šanci Texas ovládnout.

K dalšímu financování texaské kampaně vyzval i někdejší kandidát na prezidenta Beto O'Rourke. „Když vyhrajete Texas, tak toto drama ukončíte,“ myslí si. Stejně jako Escobarová i on radí zaměřit se na hispánské voliče, které se Trumpovi podle odborníků nedaří oslovit.

Z představy Trumpova znovuzvolení je mi na zvracení, řekla Clintonová

Amerika

Do voleb zbývá devět dní, Biden ale Texas ještě stále osobně nenavštívil. V pátek by se však tamní voliči měli dočkat druhé nejprestižnější možné návštěvy, a to senátorky Kamaly Harrisové, která po Bidenově boku kandiduje na viceprezidentku.

Výsledek bude těsný

Pokud opravdu Biden chce usednout do Oválné pracovny, musí podle politického analytika Matthewa Dowda ještě zabrat. „Jestli by měl někde přidat, pak je to právě v Texasu,” řekl Dowd stanici ABC. Podle něj mají demokraté ve „státě osamělé hvězdy”, jak se mu často přezdívá, letos opravdu šanci.

V roce 2016 vyhrál Donald Trump v Texasu nad svojí soupeřkou Hillary Clintonovou poměrem 52 ku 43 procentům. Takto jednoznačný ale výsledek letos zřejmě nebude. Jak ukazuje statistik a zakladatel serveru FiveThirtyEight, Nate Silver, očekává se neuvěřitelně vyrovnaný souboj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám