Hlavní obsah

Hinckley, který postřelil prezidenta USA Reagana, může na svobodu

– Washington

Soud ve Spojených státech rozhodl o propuštění Johna Hinckleyho z psychiatrické kliniky, kde strávil takřka 35 let poté, co v roce 1981 postřelil tehdejšího amerického prezidenta Ronalda Reagana a tři další osoby, napsala agentura Reuters. Podle lékařů nyní 61letý Hinckley nepředstavuje žádné nebezpečí a už více než rok může až 17 dní v měsíci pobývat mimo léčebnu v domě své matky ve státě Virginia. U ní také bude žít nadále.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

John Hinckley na archivním snímku z roku 2003.

Článek

Soudce Paul Friedman svůj verdikt zdůvodnil tím, že Hinckley je připraven žít ve společnosti. Podle listu The Washington Post bude moci léčebnu opustit k 5. srpnu, nadále ale bude vystaven řadě dočasných kontrolních opatření, jejichž součástí je soudní dohled a léčba. Pokud všem podmínkám po nabytí svobody vyhoví, začnou úřady jednotlivá omezení odvolávat.

Reagan byl 30. března 1981 americkým prezidentem deset týdnů, když ho při odchodu z washingtonského hotelu Hilton zasáhla střela do hrudi. Pětadvacetiletý syn texaského milionáře Hinckley tehdy vystřelil šestkrát a zasáhl čtyři lidi - prezidenta, jeho osobního tajemníka Jamese Bradyho, agenta tajné služby a policistu. Reaganovi byla během dvouhodinové operace vyjmuta kulka z levé plíce, jen kousek od srdce, a jeho stav se rychle zlepšil. Brady ale po útoku zůstal ochrnutý a zemřel v roce 2014.

Hinckley bezprostředně po atentátu stanul před soudem, ale kvůli duševní chorobě byl v roce 1982 obvinění z pokusu o vraždu zproštěn. Od té doby je umístěn na klinice, soud mu ale od počátku tohoto století opakovaně povoloval stále častější pobyt na svobodě. Za jeho činem stojí podle psychiatrů posedlost herečkou Jodie Fosterovou, kterou chtěl atentátem ohromit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám