Hlavní obsah

Hillary Clintonová by mohla být ministryní zahraničí

Novinky, ČTK, aš, Financial Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministryní zahraničí ve vládě Baracka Obamy by se mohla stát senátorka Hillary Clintonová, která v nominačním boji na prezidentského kandidáta demokratů prohrála s Obamou po tuhém boji. Zprávu z týmu Clintonové, že je mezi kandidáty na tento post, potvrdili televizi NBC i dva nejmenovaní Obamovi poradci. Mluvčí Obamova týmu se však odmítl vyjádřit.

Foto: Chip East , Reuters

Hillary Clintonová

Článek

Podle NBC Clintonováve čtvrtek letěla do Chicaga, kde má Obama svou kancelář, jistý poradce ale uvedl, že šlo o soukromou cestu. Zda se tam s příštím prezidentem setkala, není známo.

V amerických politických kruzích se však o možnosti, že by zaujala místo v Obamově vládě, vážně spekuluje, i když není jedinou možnou kandidátkou na post šéfa diplomacie USA.

Za nejpravděpodobnějšího kandidáta se považoval John Kerry, který před čtyřmi lety prohrál boj o prezidentské křeslo s Georgem Bushem. Latinoameričané zase požadují, aby místo zaujal Bill Richardson, který byl americkým velvyslancem při OSN. Zdůrazňují svůj podíl na volebním vítězství Obamy. Mezi možnými kandidáty je i umírněný republikán Chuck Hagel, velký odpůrce války v Iráku Richard Holbrooke, který dojednal mír v Bosně, a senátor Tom Daschle.

Obama opakovaně uváděl, že tento týden nebude zveřejněno žádné jméno vysokých představitelů jeho administrativy a v noci na pátek to zopakoval.

Clintonová zaujímá tvrdší postoj než Obama

Clintonová je respektovaná politička a pokud by se v Obamově vládě objevila, posílilo by to její pozice. Senátorka však zastává tvrdší pozice blízké jestřábům. Byla také členkou senátního výboru pro ozbrojené složky. Clintonová se například vyjádřila zdrženlivěji ke stanovení konkrétního časového rámce stažení amerických vojáků z Iráku. S Obamou se shodovali v tom, že je třeba napravit pověst USA ve světě, která utrpěla za administrativy nynějšího prezidenta George Bushe.

Během demokratických primárek byla Clintonová kritizována právě kvůli svým zahraničně - politickým vyjádřením. Tvrdila například, že přistávala v Bosně pod palbou, což se ukázalo jako lež. Clintonová také původně hlasovala pro útok na Irák.

Reklama

Související články

PROFIL: Hillary Diane Rodhamová Clintonová

Senátorku Hillary Clintonovou pasovaly předvolební průzkumy do role jednoznačné favoritky mezi demokraty pošilhávajícími po Bílém domě. Šedesátiletá Clintonová...

Výběr článků

Načítám