Hlavní obsah

Hillary čeká od primárek v Západní Virginii triumf

Právo, Jiří Roškot

V úterý se demokratické primárky přenesou do Západní Virginie, v níž je Hillary Clintonová jasnou favoritkou. Doufá, že drtivou výhrou udělá dojem na zbývající nezávislé superdelegáty sjezdu, a vyrve tak prezidentskou nominaci z rukou vedoucího Baracka Obamy.

Článek

„Slyšel jsem, že Obama je muslim,“ citoval britský list Financial Times jednoho z místních obyvatel Jona Smithe. „Nerozumí obyčejným Američanům,“ tvrdí o uchazeči Missy Endicottová.

Pár let Obamova dětství v Indonésii, výrok o zatrpklých Američanech z maloměst postižených recesí a tvrdé útoky jeho expastora na politiku washingtonských vlád, to vše zní v uších řady obyvatel Západní Virginie až příliš protiamericky nebo pohrdavě.

Smith i Endicottová žijí v okrese Mingo, typickém vzorku z 96 procent bělošského a převážně agrárního státu s městečky, na jejichž hlavní ulici zpravidla stojí obchod se zbraněmi a kolem je rozesetá řada kostelíků.

Stát má nejnižší poměr vysokoškolských absolventů v USA a druhý nejnižší průměrný příjem domácností.

Měřítkem zvolitelnosti i pro J. F. Kennedyho

Vítězství v primárkách před 48 lety právě v Západní Virginii se stalo indikátorem zvolitelnosti Johna F. Kennedyho prvním katolickým prezidentem USA.

Obama, který by mohl být prvním černošským prezidentem, s tím příliš sám nepočítá. Hillary ho v průzkumech „válcuje“ 40procentním rozdílem a je přesvědčena, že ji stranické vedení tvořící zmíněné superdelegáty nakonec dá za pravdu, že může vytvořit širší volební koalici, jejímž základem bude většinová bělošská a pracující Amerika, která stojí za ní.

Vzhledem k řevnivosti mezi stoupenci obou uchazečů je málo pravděpodobné, že by Obama v prezidentských volbách v Západní Virginii vyhrál. Přitom statisticky žádný demokrat nebyl od roku 1916 zvolen do Bílého domu, pokud nezvítězil právě tady.

Avšak přes určité rozdíly v číslech se americká média shodují, že Obama během víkendu vymazal senátorčin dosavadní náskok mezi superdelegáty a dostal se před ní. Celkově vede 1869:1697, přičemž k získání nominace je třeba nejméně 2025 delegátů.

Štáby rivalů mezitím popřely spekulace, že by Hillary začala vyjednávat s Obamou o kandidatuře na post viceprezidentky, pokud primárky prohraje, a o pomoci při sanaci dluhu své kampaně, který se podle mluvčího Howarda Wolfsona už přiblížil k 20 miliónům dolarů (323 mil. Kč).

foto: Novinky /Ondřej Lazar Krynek

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám