Hlavní obsah

Obamův pastor: USA si za útoky z 11. září mohou samy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americkému senátorovi Baracku Obamovi, který usiluje o demokratickou nominaci do prezidentských voleb, opět uškodil jeho duchovní učitel, pastor Jeremiah Wright. Ten v pondělí prohlásil, že Spojené státy si za teroristické útoky z 11. září 2001 mohou samy.

Foto: Larry Downing, Reuters

Pastor Jeremiah Wright

Článek

Nepříjemná je pro Obamu podle místních médií také zpráva, že jeho soupeřka Hillary Clintonová získá podporu guvernéra Severní Karolíny, kde je Obama v plánovaných primárkách 6. května zatím jasným favoritem.

"Nemůžete dělat terorismus vůči jiným lidem a očekávat, že se vám to nikdy nevrátí. To jsou biblické principy, ne nějaké rozvratné principy Wrighta," řekl kromě jiného v celostátním televizním vysílání známý pastor ke svému postoji k sebevražedným atentátům pomocí unesených letadel islámskými radikály v roce 2001 v USA.

Wright, který přivedl Obamu ke křesťanství, oddal ho s jeho manželkou a pokřtil jeho děti, také opakoval své přesvědčení, že Spojené státy jsou rasistickou zemí. "Proklel" Spojené státy za utlačování černochů a obvinil vládu, že zaplavuje ulice černošských komunit nelegálními drogami.

Obama se od výroků distancoval

Podle některých místních komentátorů pastor velmi poškodil Obamu v době, kdy vede těsný volební boj s newyorskou senátorkou Clintonovou o demokratickou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Obama se již v minulosti od podobných výroků svého duchovního učitele distancoval, ale pondělní Wrightovy postoje vyvolávají údajně rozpaky i u mnohých přívrženců Obamy.

Guvernér Severní Karolíny Mike Easley se rozhodl podpořit Clintonovou a formálně to oznámí v místní metropoli Raleighu, sdělil na briefingu šéf Clintonové kampaně Terry McAuliffe. Agentura AP to označila za překvapivou podporu a potvrzení, že Clintonová přes předpokládanou zdejší prohru chce i zde dosáhnout co nejlepšího výsledku, aby její soupeř získal co nejméně delegátů a mediální slávy.

Clintonovou v posledních dnech podle agentury AP v kampani posílily i výsledky průzkumů, které podpořily její tvrzení, že má větší naději na poražení v konečném listopadovém klání republikánského kandidáta než Obama. O tom, zda demokraty bude ve volbách zastupovat Clintonová či Obama, se podle všeho rozhodne začátkem června.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám