Hlavní obsah

Favorizovaný Biden propadl. Demokratické primárky v Iowě vede Buttigieg

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Iowa

Výběr prezidentského kandidáta demokratů vede v Iowě po sečtení 71 procent hlasů Pete Buttigieg před Berniem Sandersem. Bývalý viceprezident a průzkumy favorizovaný Joe Biden naopak zaostává a je až čtvrtý za senátorkou Elizabeth Warrenovou. Konečné výsledky dosud nejsou známy kvůli technickým problémům.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Pete Buttigieg průběžně vede v demokratických primárkách ve státě Iowa

Článek

Buttigieg, který se otevřeně hlásí k homosexualitě, dostal ve vnitrostranickém hlasování zatím 419 hlasů (26,82 procenta) a je v těsném vedení před druhým Berniem Sandersem (394 hlasů, 25,22 procenta).

Třetí místo patří senátorce za Massachusetts Elizabeth Warrenové (287 hlasů, 18,37 procenta), až čtvrtý je bývalý viceprezident Baracka Obamy Joe Biden (241 hlasů, 15,43 procenta) a pátá senátorka za Minnesotu Amy Klobucharová (197 hlasů, 12,61 procenta).

Zbylí kandidáti mají zanedbatelné množství hlasů.

Ohlášení výsledků demokratických primárek z Iowy brzdí technické problémy

Amerika

V Iowě se tradičně odehrávají demokratické primárky jako první. Letos ale jejich výsledky brzdí technické problémy, jejichž příčinou je mobilní aplikace, která má organizátorům výsledky ze zhruba 1700 volebních shromáždění pomoci získat.

Volební komisaři tak výsledky dodávají telefonicky a hlasy přepočítávají ručně.

Naschvály Trumpa a šéfky Sněmovny: Nepodal jí ruku a ona mu roztrhala projev

Amerika

Demokratičtí kandidáti už se mezitím přesunuli do New Hampshire, kde jsou další primárky naplánovány na 11. února.

Primární volby formálně uskutečnili v Iowě i republikáni. Podle očekávání v nich dominoval současný prezident Donald Trump, který získal 97,1 procenta všech hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám