Hlavní obsah

Donald Trump žaluje svou neteř kvůli zveřejnění daňových záznamů

Washington

Bývalý americký prezident podal v úterý žalobu k nejvyššímu soudu v newyorském okrese Dutchess na svou neteř Mary L. Trumpovou a tři novináře deníku The New York Times. Viní je ze „zákeřného spiknutí“ za účelem neoprávněného získání jeho důvěrných daňových záznamů a z jejich následného zveřejnění v článcích a knize, kterou jeho neteř napsala.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Donald Trump hovoří ve svém golfovém klubu v Bedminsteru.

Článek

V žalobě se uvádí, že reportéři neúnavně dotírali na Mary Trumpovou a přesvědčili ji, aby propašovala záznamy z kanceláře Trumpova právníka a předala je Timesům. Trumpová pak tímto činem porušila dohodu o důvěrnosti, která byla součástí urovnání sporu zahrnujícího vůli Trumpova otce Freda, jenž zemřel v roce 1999.

Trump v žalobě obviňuje reportéry i svou neteř z toho, že „jsou poháněni osobní vendetou a tužbou po slávě, uznání a prosazování svojí politické agendy“.

Soud v USA blokuje vydání knihy Trumpovy neteře o nejnebezpečnějším muži světa

Amerika

Novináři NY Times v článku, který se Trumpovi nelíbil, napadli exprezidentovo tvrzení, že svého jmění nabyl sám. V investigativním textu stálo, že mu výrazně pomohl jeho otec, který mu v průběhu deseti let věnoval nejméně 413 milionů dolarů (něco přes 8,9 miliardy korun), a většina těchto peněz přišla prostřednictvím „pochybných daňových schémat“.

NY Times také uvedly, že Trump se svými sourozenci založil falešnou společnost, skrze kterou zamaskovali milionové dary od svého otce.

„Žaloba je snahou umlčet nezávislé zpravodajské organizace a budeme se proti ní bránit. Články o daňových záznamech Donalda Trumpa informovaly veřejnost o tématu, který byl ve veřejném zájmu,“ uvedly NY Times na svém webu.

Lže a nemá žádné zásady, prohlásila o Trumpovi jeho sestra

Amerika

Mary L. Trumpová se zatím ke kauze nevyjádřila. Se svým strýcem ale vede spory delší dobu.

Zostřily se poté, co loni vydala knihu s názvem Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man (Příliš mnoho a nikdy dost: Jak moje rodina stvořila nejnebezpečnějšího muže světa), ve které například píše, že je její strýc sociopat a nepoučitelný lhář.

Sociopat a nepoučitelný lhář, který podváděl u zkoušek, popisuje Trumpa v knize jeho neteř

Amerika

Vydání její knihy se u soudu neúspěšně pokoušela zabránit exprezidentova rodina.

Téměř přesně před rokem, 24. září, navíc Mary L. Trumpová podala na Donalda Trumpa žalobu, ve které ho viní z podvodně upřeného dědictví v hodnotě desítek milionů dolarů. Mary strýce a jeho sourozence nařkla z toho, že se zmocnili realitního impéria vybudovaného jejich otcem Fredem starším v roce 1999. Záležitost dosud nebyla vyřešena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám