Hlavní obsah

Lže a nemá žádné zásady, prohlásila o Trumpovi jeho sestra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nemá žádné zásady a lže. Takto nelichotivě se o americkém prezidentu Donaldu Trumpovi vyjádřila jeho vlastní sestra a bývalá federální soudkyně Maryanne Trumpová Barryová. Kritiku však nevyjadřovala veřejně, vyplývá to z nahrávek, které potají v letech 2018 a 2019 pořídila její neteř Mary Trumpová. Právě ona nedávno vydala o prezidentovi kritickou knihu. Výňatky z rozhovorů v neděli zveřejnil list The Washington Post (WP).

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump se svou starší sestrou Maryanne Trumpovou Barryovou na tiskové konferenci v roce 2008 v rodišti jejich matky, skotském Stornoway.

Článek

Prezidentova sestra kritizovala hlavně Trumpovu migrační politiku z roku 2018, která vedla k rozdělení dětí a rodin na hranicích a jejich umisťování do zadržovacích středisek. „Záleží mu jen na uspokojení své voličské základny,” říká na nahrávkách Trumpová Barryová.

Servítky si nebrala ani před lidmi, kteří současnou hlavu Spojených států volili. „Můj bratr nemá žádné zásady, žádné. A jeho základna, můj Bože, když jsi nábožensky založený, chceš lidem pomáhat, ne tohle,” kritizuje také Trumpovy voliče.

Foto: Profimedia.cz

Sourozenci Trumpovi v roce 2016 (zleva): Donald, Maryanne a Robert, jenž 15. srpna letošního roku zemřel.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump na snímku z letošního srpna

Přetvářka a krutost

Třiaosmdesátiletá Trumpová Barryová byla v šoku z toho, jakým způsobem její bratr vede zemi, píše WP. „Jeho zatracený tweet a lži, můj Bože,” stěžovala si své neteři. „Je to jeho přetvářka. Přetvářka a jeho krutost. Donald je krutý,” uvedla Trumpová Barryová.

Od červencového vydání knihy Mary Trumpové o jejím strýci zaznívaly z různých stran pochybnosti o zdroji některých informací. Kniha kriticky pojednává o prezidentově rodinném prostředí a hlavu státu líčí jako sociopata a lháře. Trumpová se v knize nezmiňuje, že by svou tetu nahrávala; podle WP však zaznamenala zhruba 15 hodin jejich společných konverzací.

Podle mluvčího Trumpové Chrise Bastardiho si prezidentova neteř uvědomila, že členové její rodiny při dřívějších výpovědích lhali. „V očekávání soudní pře jí přišlo rozumné si rozhovory nahrát, aby se případně mohla bránit,” dodal mluvčí.

Sociopat a nepoučitelný lhář, který podváděl u zkoušek, popisuje Trumpa v knize jeho neteř

Amerika

Trump o sestře mluvil pochvalně

Donald Trump o své starší sestře Maryanne často mluvil pochvalně, píše agentura AP. Po uveřejnění obsahu nahrávek je to tedy poprvé, kdy se někdo z prezidentovy rodiny s výjimkou Mary Trumpové k hlavě státu vyjadřuje kriticky, dodává agentura.

Trumpova sestra na nahrávkách prezidenta viní také z toho, že se podvodným způsobem dostal na vysokou školu. „Na Pensylvánskou univerzitu se dostal proto, že testy nechal napsat někoho jiného,” říká.

Foto: Profimedia.cz

Neteř amerického prezidenta Mary Trumpová

Foto: CHARLES REX ARBOGAST, ČTK/AP

Rodina Trumpových v roce 1990 při otevření resortu Trump Taj Mahal Casino v Atlantic City v New Jersey. Zleva: prezidentův bratr Robert Trump s manželkou Blaine, prezident Donald Trump, jeho matka Mary a otec Fred a vpravo sestra Maryanne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám