Hlavní obsah

Debatě demokratických kandidátů dominovala Warenová

– Miami

Budoucnost zdravotního pojištění v USA byla ve středu večer hlavním tématem první besedy kandidátů na demokratickou nominaci o Bílý dům, která zahájila dlouhý proces výběru nejvhodnějšího soupeře pro obhajujícího prezidenta Donalda Trumpa. Debatě dominovala massachusettská senátorka Elizabeth Warrenová. Prezident označil debatu za nudnou.

Foto: Randall Hill, Reuters

Demokratická prezidentská kandidátka Elizabeth Warrenová

Článek

Po dvě hodiny v kongresové hale v Miami debatovalo deset kandidátů, stejný počet jich zasedne k další debatě dnes večer místního času, protože nebylo možné, aby naráz debatovali všichni. Počet zájemců o demokratickou nominaci je nebývale velký, je jich pětadvacet. Pět z nich se v debatách nepředstaví, protože neměli dostatečné preference v průzkumech veřejného mínění.

Při první besedě ve středu dominoval hlas massachusettské senátorky Elizabeth Warrenové, která požadovala ”strukturální změny„ americké ekonomiky a systém veřejného zdravotního pojištění bez účasti privátního sektoru. „Pro koho nynější ekonomika pracuje? Prospívá neustále se tenčící horní vrstvě společnosti. Je to prostě a jednoduše korupce. Musíme učinit strukturální směny,” řekla Warrenová.

Debata se také soustředila na problematiku přistěhovalectví, na boj proti chudobě, na klimatické změny, prodej střelných zbraní, plánované rodičovství nebo jadernou smlouvu s Íránem, kterou Trump loni vypověděl. Osobních útoků na hlavu státu, která se netají úmyslem mandát napřesrok s přehledem obhájit, se kandidáti většinou vystříhali.

Demokraté jsou v odporu proti Trumpovi jednotní, ale neshodnou se v názoru, kdo by se mu měl ve volbách postavit, poznamenala k tomu agentura AP. Strana je rozdělena do dvou táborů, z nichž jeden, reprezentovaný Warrenovou, ale především vermontským senátorem Berniem Sandersem, žádá bezplatnou zdravotní péči, dostupné vzdělání bez studentských dluhů, toleranci vůči migrantům a vyšší zdanění bohatých.

Druhý tábor, v jehož čele stojí bývalý viceprezident Joe Biden, prosazuje liberální přístup s umírněnými politickými recepty, které by ve volbách mohly přilákat i Trumpovy voliče. Sanders a Biden budou hlavními postavami druhé etapy debat.

Trump v prvním komentáři na Twitteru ohodnotil debatu slovem „NUDA!”.

Reklama

Výběr článků

Načítám