Hlavní obsah

Další omyl v proslovu. Americký prezident Biden zaměnil Sýrii s Libyí

– Londýn
Novinky, mso

Když se americký prezident Joe Biden v neděli po summitu zemí G7 v Británii vyjadřoval o možné spolupráci Spojených států s Ruskem v Sýrii, spletl si blízkovýchodní stát s africkou Libyí. Není to jeho první podobný omyl.

Biden si omylem spletl Sýrii s LibyíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„S Ruskem můžeme spolupracovat na mnoha věcech. Například v Libyi, kde bychom mohli poskytovat ekonomickou i potravinovou pomoc, tedy zásadní pomoc obyvatelům, kteří mají problémy,“ uvedl Biden v Cornwallu, kde se tisková konference uskutečnila.

Biden slíbil evropským státům, že jim na rozdíl od Trumpa pomůže

Evropa

Místo o Libyi však chtěl zjevně hovořit o Sýrii. Tam jsou Spojené státy a Rusko spojenci. V Libyi je situace naopak odlišná. Moskva podporuje místní Libyjskou národní armádu, vedenou polním maršálem Chalífou Haftarem, jež se snaží svrhnout vládu premiéra Abdula Hamida Dbeibeha, podporovanou OSN.

Biden zmínil ve svém proslovu Libyi ještě dvakrát, není ale zcela jasné, zda se v těchto případech jednalo o přeřeknutí.

Konflikt s Ruskem nechceme, jsme na něj ale připravení, řekl Biden

Zahraniční

„Například přebudování v... Sýrii, Libyi. Víte, je to... Rusové tam jsou. A dokud tam jsou bez schopnosti nastolit nějaký řád v regionu... a ten se špatně nastoluje, pokud nemáte přehled o základních potřebách lidí. Takže doufám, že budeme schopni zachránit životy, například v Libyi. Kde, možná z různých důvodů, budeme schopni dosáhnout stejného cíle,“ řekl americký prezident.

Biden je svými omyly v proslovech pověstný. Zřejmě největšího trapasu se dopustil loni v listopadu, kdy si na setkání s voliči popletl vnučku Natalii se svým zesnulým synem Beauem. Neúspěšný byl i při opravě svého omylu, když zjistil, že po jeho boku nestojí Natalie, ale druhá vnučka Finnegan.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Biden trpí už od mala vadou řeči. Se svým zadrháváním chodil několik let k logopedovi. V minulosti přiznal, že po příchodu ze školy doma před zrcadlem trénoval rytmickou recitaci básní, aby se naučil mluvit souvisle.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident Joe Biden

Reklama

Výběr článků

Načítám