Hlavní obsah

Konflikt s Ruskem nechceme, jsme na něj ale připravení, řekl Biden

– Brusel

Americký prezident Joe Biden v pondělí řekl, že Spojené státy nevyhledávají konflikt s Ruskem. Podle něj je však Severoatlantická aliance připravena zasáhnout, pokud Moskva nepřestane se škodlivými aktivitami, uvedla agentura Reuters.

Foto: Phil Noble, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Podle Bidena bude středeční setkání s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem v Ženevě „rozhodující”. Hodlá na něm ruské hlavě státu nabídnout spolupráci v oblastech, které si Kreml sám zvolí.

„Řeknu jasně, že jsou oblasti, kde můžeme spolupracovat, když se tak rozhodne,” řekl Biden po pondělním summitu lídrů NATO v Bruselu.

„Pokud se rozhodne nespolupracovat a bude se ohledně kybernetické bezpečnosti a v dalších oblastech chovat tak jako v minulosti, odpovíme,” dodal s tím, že Putinovi dá jasně na srozuměnou, kde jsou „červené linie”.

Hledejme osobně průsečíky, přál si Putin před Ženevou

Zahraniční

Biden dále připustil, že demokratické hodnoty aliance jsou v ohrožení.

„Rusko a Čína se pokoušejí vrazit klín do naší transatlantické solidarity. Ale náš svazek má pevný základ, na němž můžeme dále budovat naši kolektivní bezpečnost a společný blahobyt,” řekl Biden, který se podle agentury DPA opět přihlásil k článku 5 o kolektivní obraně. „Je to posvátný závazek,” řekl.

Americký prezident dále uvedl, že dnešní summit byl „neuvěřitelně produktivní”. Lídři členských států přijali závěrečné prohlášení o 79 bodech, v nichž mimo jiné vyjádřili solidaritu s Českem kvůli nepřátelským akcím Ruska. V úterý má Biden na programu první osobní jednání s lídry institucí Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám