Hlavní obsah

Crew Dragon se soukromou posádkou se vrátil na Zemi

• Aktualizováno

Z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se v pondělí 25. dubna lodí Crew Dragon společnosti SpaceX vydali na cestu domů čtyři astronauti, kteří se zúčastnili první ryze soukromé pracovní mise na oběžné dráze Ax-1 organizované společností Axiom Space. V 19:06 SELČ zdárně přistáli na Zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vesmírní turisté na ISS vyrazili na cestu domůVideo: Reuters

 
Článek

Loď Crew Dragon se čtyřčlenným týmem se odpojila od Mezinárodní vesmírné stanice ve 3:10 SELČ a vydala se na 16hodinový zpáteční let, uvedla agentura Reuters.

Loď Crew Dragon dorazila k ISS, „soukromí astronauti“ jsou na palubě

Věda a školy

Čtyřčlennou posádku mise Ax-1 vede bývalý astronaut amerického vesmírného úřadu NASA Michael López-Alegría, který je zároveň viceprezidentem Axiom Space.

Prostřednictvím této společnosti si cestu na ISS zaplatili Američan Larry Connor, Izraelec Ejtan Stibbe a Kanaďan Mark Pathy, které Axiom Space na svém webu označuje jako podnikatele, investory a filantropy.

Vesmírní turisté na ISS musí zůstat ve vesmíru pár dní navíc kvůli počasí

Zahraniční

Na ISS se posádka věnovala různým vědeckým a komerčním aktivitám, celkem měla v plánu 25 experimentů.

Podle původních plánů se vesmírní turisté měli vydat na Zemi minulé úterý. Zamýšlený osmidenní pobyt na ISS si museli prodloužit kvůli nepřízni počasí v místě původně plánovaného přistání u pobřeží Floridy.

Z ISS se turisté vrátí až v neděli, odkládá se tím přílet nové posádky

Věda a školy

Nakonec k odpojení od ISS nedošlo ani v neděli (našeho času), ale až v pondělí.

Podle specialisty na kosmonautiku Michala Václavíka z České kosmické kanceláře a ČVUT v Praze strávili na orbitálním komplexu přesně 15 dní, 12 hodin a 41 minut, přičemž přistát zpět na zemském povrchu – ve vodách Atlantiku u pobřeží Floridy – měli v pondělí v 19:06 SELČ. A to se také povedlo.

„Návratová kabina pilotované kosmické lodi Crew Dragon Endeavour se dnes (v pondělí) v 19:06 SELČ úspěšně vrátila s misí Axiom-1. Celý let od startu po přistání trval 17 dní, jednu hodinu a 49 minut,” shrnul Václavík na Twitteru.

Prostor pro Crew-4

Na ISS už tak sice je prostor pro přílet profesionální posádky Crew-4, avšak i termín tohoto letu musel být tím pádem zase trochu posunut. Podle webu NASA na středu 27. dubna.

Dané astronauty vynese na oběžnou dráhu vesmírná loď Crew Dragon, a to nové plavidlo Freedom. Pro společnost SpaceX, která patří podnikateli a miliardáři Elonu Muskovi, půjde o čtvrtou pilotovanou misi k ISS v rámci stávajícího kontraktu s NASA.

Musk kupuje Twitter za 44 miliard dolarů

Ekonomika

Posádku Crew-4 tvoří tři američtí astronauti Kjell Lindgren, Robert Hines a Jessica Watkinsová z NASA a italská astronautka Samantha Cristoforettiová zastupující Evropskou kosmickou agenturu (ESA).

Na stanici je aktuálně po odletu Ax-1 sedm osob. Její osazenstvo tvoří astronauti NASA Raja Chari, Tom Marshburn a Kayla Barronová, Němec Matthias Maurer z ESA a ruští kosmonauti Oleg Artěmjev, Denis Matvejev a Sergej Korsakov (ruská vesmírná korporace Roskosmos).

Čína vyšle v červnu další tři kosmonauty na svůj „Nebeský palác“

Věda a školy

Po příletu mise Crew-4 bude na ISS opět krátkodobě 11 lidí, nicméně znovu jen na chvíli. Chari, Marshburn, Barronová a Maurer (posádka Crew-3) mají pak stanici opustit zřejmě někdy mezi 3. a 5. květnem.

Reklama

Výběr článků

Načítám