Hlavní obsah

Clintonová přijíždí do Prahy kvůli Temelínu

Právo, roš

Podpořit nabídku americké firmy Westinghouse ve výběrovém řízení na dostavbu jaderné elektrárny Temelín přijíždí v pondělí do Prahy ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová. Je to patrně její poslední návštěva ve funkci.

Foto: Keith Bedford , Reuters

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová

Článek

„Setká se s českými činiteli ve věci posílení české energetické nezávislosti, jakož i posílení lidských práv a podpory demokratických změn ve světě,“ oznámila mluvčí ministerstva zahraničí Victoria Nulandová.

Clintonová se sejde nejprve se svým protějškem Karlem Schwarzenbergem. Po tiskové konferenci se setká s lídry ČSSD – s jejím předsedou Bohuslavem Sobotkou a místopředsedou Sněmovny Lubomírem Zaorálkem – a na závěr ji přijme premiér Petr Nečas.

Přiletí v noci

Clintonová má do Prahy podle České televize přiletět kolem druhé hodiny ranní. O její bezpečnost se na letišti bude starat nejen ochranná služba, ale i cizinecká policie. Z letiště ministryně zřejmě odjede autem amerického velvyslance v Praze do hotelu Mandarin na Malé Straně, kde stráví zbytek noci.

Kromě toho se ministryně bude přesouvat do černínského paláce na Loretánské náměstí a do Strakovy akademie, kde se sejde se členy české vlády. Opustit Česko se Clintonová chystá v odpoledních hodinách.

Během její návštěvy se neočekávají dopravní komplikace, policisté mohou provoz omezit jen při průjezdu kolony.

Ve sféře civilní jaderné spolupráce obou zemí je nyní nejatraktivnější právě tendr ČEZ na výstavbu dvou reaktorů v Temelínu za 200–300 miliard korun. Účastní se ho po vyřazení francouzského koncernu Areva americký Westinghouse, dceřiná firma japonského koncernu Toshiba, a česko-ruské konsorcium MIR.1200 tvořené Škodou JS a ruskými firmami Atomstrojexport a Gidropress.

V Praze už tvrdě lobboval Biden

Clintonová není prvním americkým činitelem, který v Praze lobbuje za Westinghouse. V říjnu 2009 zde za Westinghouse tvrdě bojoval viceprezident Joseph Biden. Otázku české energetické nezávislosti postavil jako nutnost odříznout se od Ruska.

„Je nám jedno, jestli si koupíte jadernou energii z Francie nebo z USA, ale pokud si ji pořídíte z Ruska, musel bych pochybovat o vašem úsudku,“ citovala Bidena z Prahy depeše americké ambasády – jedna z mnoha, které unikly na portál WikiLeaks.

„Chcete-li se odhákovat od Ruska, obraťte se k Westinghousu... Je to kvalitní společnost, nestaví Černobyly,“ prohlásil tehdy Biden v Praze podle diplomatických depeší.

Ozvaly se také Paříž i Moskva

Česká vláda trvá na tom, že rozhodnou jen hlediska konkurenceshopných technických řešení, cena, zapojení českých firem a dodržení časového harmonogramu. Loni v říjnu v Oválné pracovně Bílého domu vyslovil naději na úspěch Westinghousu i prezident Barack Obama v rozhovoru s premiérem Nečasem.

Letos v dubnu v tom měla pokračovat Clintonová se Schwarzenbergem na okraj zasedání NATO. Ministra nejdřív nechala čekat, načež si nakonec čas nenašla.

Rozlučková cesta, k nám už počtvrté

Zastávka Clintonové v Praze byla připravena narychlo soudě i z překvapení americké ambasády i z první reakce premiéra Nečase, který řekl, že ministryni přijme, pokud mu to časový plán dne dovolí. Setkání tohoto druhu bývají předjednaná.

Pro Clintonovou je to patrně rozlučková cesta ve funkci šéfky diplomacie. Dala už najevo, že nechce zůstat v příští vládě znovuzvoleného prezidenta Obamy, jenž nastoupí 20. ledna. Jako ministryně přijíždí od roku 2009 do Prahy počtvrté, nepočítaje v to jedno technické mezipřistání v témže roce na cestě do Indie.

Dvakrát byla členkou delegace prezidenta Obamy a loni v prosinci se s manželem Billem Clintonem zúčastnila pohřbu Václava Havla. Předtím poprvé navštívila ČR ještě jako první dáma na své sólo cestě do sedmi evropských zemí v roce 1996 a poté ještě v roce 1998, kdy vystoupila v Praze na konferenci Forum 2000.

Z Prahy v pondělí odpoledne Clintonová zamíří do bruselského sídla NATO na schůzku ministrů zahraničí, poté ve čtvrtek a v pátek bude v Dublinu jednat s kolegy z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a na závěr se zastaví v severoirském Belfastu.

Reklama

Výběr článků

Načítám