Hlavní obsah

Chybí už jen pár hlasů. Nejmladší kandidát Buttigieg se v Iowě blíží k výhře

Novinky, mso
Iowa

Osmatřicetiletý Pete Buttigieg se blíží k vítězství v primárních volbách demokratické strany v Iowě. Po sečtení 97 procent hlasů drží velmi těsné vedení nad Berniem Sandersem. Přepočítání hlasů probíhá ručně kvůli technickým problémům už tři dny.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Pete Buttigieg drží těsný náskok po sečtení většiny hlasů v Iowě

Článek

Nejmladší kandidát na nového prezidenta USA Buttigieg ve středu po sečtení výsledků ze 70 procent okrsků vedl nad Sandersem o více než 1,5 procentního bodu. Jeho náskok se nyní ztenčil. Buttigieg dostal 550 hlasů a má tak 26,22 procenta. Sanders dostal jen o tři hlasy méně a v přepočtu je na 26,07 procenta.

Odstup dalších kandidátů už je patrnější. Třetí je senátorka za Massachusetts Elizabeth Warrenová (381 hlasů, 18,16 procenta) a až čtvrtý je podle průzkumů největší favorit demokratických primárek a bývalý viceprezident za Baracka Obamy Joe Biden (331 hlasů, 15,78 procent).

Favorizovaný Biden propadl. Demokratické primárky v Iowě vede Buttigieg

Amerika

Pětici nejsilnějších uzavírá senátorka za Minnesotu Amy Klobucharová (255 hlasů, 12,15 procenta). Zbytek kandidátů dostal zanedbatelné množství hlasů.

Republikánské primárky v Iowě ovládl jednoznačně Donald Trump se ziskem 97,14 procenta hlasů.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

V Iowě se rozhodne mezi Petem Buttigiegem (vlevo) a Berniem Sandersem

Následující primární volby se uskuteční 11. února v New Hampshire, kam se už pětice největších demokratických adeptů přesunula.

Buttigiegovi, který se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci a od roku 2018 žije s manželem, predikovaly průzkumy původně čtvrté místo. Osmatřicetiletému politikovi se daří oslovovat především mileniály, mladší generace a také štědré dárce. Svou kampaň postavil na myšlence generační změny.

Reklama

Výběr článků

Načítám