Hlavní obsah

Černý týden Donalda Trumpa. Republikáni ho chtějí vyšetřovat

– Washington • Aktualizováno

Kandidát amerického prezidenta Donalda Trumpa na post ministra práce Andrew Puzder stáhl ve středu svoji nominaci. Pokračuje tak černý týden nového amerického prezidenta. Jeho tým opět čelí obviněním, že se před volbami setkával s ruskými agenty, kvůli čemuž už odstoupil bezpečnostní poradce Flynn. Dva republikáni ve čtvrtek požádali o vyšetřování těchto kontaktů.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

O vyšetřování požádal šéf výboru Sněmovny reprezentantů pro dohled nad exekutivou Jason Chaffetz a předseda právního výboru sněmovny Bob Goodlatte.

„Máme vážné podezření o nedostatečné ochraně utajovaných informací,” uvádí se v písemné výzvě poslanců. „Žádáme, aby úřad (generálního inspektora) zahájil okamžité vyšetřování, zda se s utajovanými informacemi zacházelo nezodpovědně,” stojí v dopisu.

Kvůli možným kontaktům lidí z Trumpova týmu s ruskými agenty chtěl už ve středu ustavit kongresovou vyšetřovací komisi i vlivný republikánský senátor Lindsay Graham:

„Pokud existovaly kontakty mezi ruskými činiteli a členy Trumpovy kampaně, které byly nemístné, pak je na místě, aby Kongres vytvořil společnou komisi, která záležitosti okolo Ruska a Trumpa objasní.“

Ruská rozvědka kontakty popírá

O možnosti vyšetřování hovořil i šéf demokratů v Senátu USA Chuck Schumer. Vyzval kvůli tomu Trumpovu administrativu, aby zachovala všechny dokumenty o svém jednání s Ruskem během předvolební kampaně i během následného přebírání moci.

Trump považuje zprávu o kontaktech s ruskými agenty, o nichž psal list The New York Times, za výmysl: „Nesmysl o ruských vazbách je jen pokusem zakrýt mnoho chyb, kterých se Hillary Clintonová dopustila během své prohrané kampaně.” Jde podle něj o pokračování nenávistné kampaně médií.

Kontakty svých agentů se štábem Donalda Trumpa popřela i ruská rozvědka SVR, která obvykle podobné diskuse nekomentuje.

Kandidát na ministra práce stáhl nominaci

Podle amerických médií požádali Bílý dům o Puzderovo stažení republikánští senátoři, neboť neměli dostatek hlasů na jeho prosazení v senátu. Tam sice mají těsnou většinu, někteří ale odmítli vyjádřit Puzderovi podporu.

Foto: Fred Prouser, Reuters

Andrew Puzder na archivním snímku

„Vzhledem k odhalení informací o placení zaměstnanců v hotovosti, o ilegálních imigrantech a o poznámkách o amerických pracujících jsem dal najevo vážné znepokojení ohledně jeho nominace,“ řekl podle BBC republikánský senátor Tim Scott.

Bohatý majitel sítě rychlého občerstvení Puzder čelil kritice kvůli urážlivým poznámkám vůči ženám. Navíc se stavěl proti zvýšení minimální mzdy, která činí 15 dolarů, proti omezení přesčasů a právu na přestávky v práci. Předseda odborů AFL-CIO Richard Trumka namítal, že Puzder není vhodným kandidátem, protože nemůže chránit zaměstnance sám před sebou.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Puzder také pět let neplatil daně za hospodyni bez dokumentů, kterou zaměstnával. V prohlášení uvedl, že pro něj byla čest, že o něm Trump uvažoval jako o budoucím ministrovi práce: „Plně podporuji prezidenta a jeho vysoce kvalifikovaný tým.”

Andrew Puzder stojí v čele společnosti CKE Restaurants Holdings a na prezidentskou kampaň newyorského miliardáře přispěl v květnu částkou 150 tisíc dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám