Hlavní obsah

Čech, který na Havaji zastřelil dva policisty, zřejmě zemřel v troskách shořelé budovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honolulu

Jerry Hanel pocházející ČR, který na Havaji zastřelil dva policisty, pobodal jednu ženu a zapálil dům, kde bydlel, je zřejmě po smrti. Uvedl to jeho advokát Jonathan Burge, podle kterého požár založil úmyslně. Mrtvá je zřejmě i majitelka domu Lois Cainová, která v něm zůstala ještě s další ženou. Ta se však zachránila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dům na Havaji, v němž se incident odehrál, následně zachvátil požárVideo: HAWAII NEWS NOW, AP

 
Článek

Burge nadále zastupuje Hanela, protože zatím není oficiálně potvrzeno, že je po smrti. Spáleniště ještě nebylo prohledáno.

Devětašedesátiletý Jaroslav „Jerry“ Hanel zastřelil v neděli dva policisty, kteří přišli řešit jeho spor s bytnou Lois Cainovou. Tu v hádce pobodal. Na zasahující policisty začal střílet a oba je zabil. Nepředpokládali, že by mohl být tak agresivní, a nečekali, že by mohl být ozbrojen střelnou zbraní, protože na ni neměl právo poté, co ho sousedé opakovaně označili za nebezpečného a soud jim dal za pravdu.

Po střelbě se muž zabarikádoval v domě, ve kterém následně začalo hořet. Policie předpokládá, že požár byl založen úmyslně. Plameny se rychle rozšířily a nakonec shořelo sedm domů. Hasiči nemohli zasahovat, protože pachatel mohl stále spustit střelbu.

Vyvrcholení sporů

Burge, který Hanela zastupoval už dříve, si nemyslel, že by jeho klient mohl zajít tak daleko.  Je přesvědčen, že Hanel útok naplánoval, protože věděl, že mu hrozí vystěhování: „Způsob, jakým dům shořel, působí, jako by to plánoval.“ Domníval se, že chtěl odejít s velkým humbukem.

Muž původem z Česka zastřelil na Havaji dva policisty

Amerika

Muž byl policii znám kvůli problematickým vztahům se sousedy. Opakovaně čelil žalobám a soudy mu několikrát udělily zákaz přibližovat se k lidem, se kterými měl spory.

Hanel v domě pobýval zadarmo výměnou za údržbářské práce. Nově ale čelil vystěhování, ke kterému se ho majitelka nemovitosti Lois Cainová snažila přinutit. Do domu se přestěhovala natrvalo a už nechtěla, aby v něm žil. Měla pocit, že ji Hanel začal nenávidět.

Podle právníka Davida Hayakawy, který zastupoval v předešlých sporech tři sousedy, se Hanel choval jako člen ochranky. Natáčel si kolemjdoucí, nájemníky několikrát konfrontoval a cíleně jim komplikoval život. Sousedé ho označovali za podivína a psychicky narušeného člověka. Naposled volal policii, protože se u zdálo, že vidí, jak se na ulici prodávají drogy, policisté však nic nezjistili a řekli mu, aby nezneužíval tísňovou linku. Jeho právník Jonathan Burge ho popsal jako svéráznou osobnost s psychickými problémy. Hanel měl pocit, že po něm jdou tajné služby a vláda, kteří ho všude odposlouchávají, a proto nepoužíval ani mobil.

Případ na Havaji vyvolal kvůli nezvyklé míře násilí velkou pozornost médií i veřejnosti. Hanel zastřelil dva zasahující policisty – muže a matku tří dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám