Hlavní obsah

Cancúnský summit má daleko k ekologičnosti

Právo, aa
Cancún

Je to stále častější paradox: mezinárodní konference hledající řešení problému jej ve skutečnosti prohlubují. I dvoutýdenní jednání OSN v mexickém Cancúnu, které má najít cesty k řešení problémů vyplývajících z klimatických změn, je extrémně neekologické.

Článek

Napsal to britský list The Daily Telegraph na základě oficiálních údajů od pořadatelů. COP 16, jak zní oficiální název summitu, produkuje tzv. ekologickou stopu (zatížení životního prostředí emisemi) ve výši 25 tisíc tun CO2. To odpovídá roční stopě britského městečka se 4,5 tisíce domácností, nebo celé zaostalé země, jako je Somálsko. Je to také pětkrát víc než vyprodukovala loňská neúspěšná konference v Kodani – v dánské metropoli ovšem bylo třikrát víc delegátů.

A přitom jen kvůli konferenci vyrostla v Cancúnu, luxusním letovisku na východě Yucatánu, větrná elektrárna, sídlo jednání, hotel Moon Palace, dostalo solární panely, delegáty vozí auta na biopaliva a odpad se recykluje – ovšem až ve spalovně vzdálené několik set kilometrů.

I když se účastníci jednání i široká veřejnost shodují, že „Cancún nesmí zklamat“, v kuloárech summitu zatím vládne skepse.

„Potřebujeme porozumění, důvěru a dobrou vůli,“ vyzýval delegáty mexický prezident Felipe Calderón a šéf OSN Pan Ki-mun se přidal, aby „usilovali o kompromis spíš než o prosazení vlastních vizí“, protože nedojde-li k dohodě, odsoudí tak „miliardy dětí, žen a mužů na celém světě ke zmenšení obzorů a smutné budoucnosti“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám