Hlavní obsah

Bin Ládin měl být dopaden mnohem dříve, kritizoval Trump Clintona a Pákistánce

Washington

Americký prezident Donald Trump v pondělí zopakoval, že vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin, zabitý americkými vojáky v Pákistánu v květnu 2011, měl být dopaden mnohem dříve. Na vině jsou prý Trumpovi předchůdce a rovněž Pákistán, kterému pohrozil odebráním americké podpory. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump.

Článek

„Samozřejmě, že jsme měli dopadnout Usámu bin Ládina dlouho předtím, než jsme to udělali,” napsal Trump na Twitteru. Podobně hovořil i v neděli v pořadu Fox News Sunday a vysloužil si pobouřené reakce pákistánských úřadů.

„Upozornil jsem na něj ve své knize těsně PŘED útokem na Světové obchodní středisko,” dodal americký prezident bez dalšího vysvětlení s tím, že prezident Bill Clinton svou šanci dopadnout nejhledanějšího teroristu „propásnul”. „Platili jsme Pákistánu miliardy dolarů a oni nám nikdy neřekli, že tam žije. Hlupáci!” uvedl rovněž na svém twitterovém účtu.

Trump pohrozil Pákistánu, že ze už žádné peníze nedostane: „Nebudeme dál platit Pákistánu miliardy dolarů, protože oni by brali peníze a neudělali nic pro nás. Bin Ládin je jasným příkladem. Dalším je Afghánistán. Oni jsou jen jednou z mnoha zemí, které berou od Spojených států, aniž by cokoli vracely. TO SKONČÍ!“

Bin Ládin byl objeven deset let po útocích na Spojené státy, které se odehrály 11. září 2001. V Abbottábádu nedaleko pákistánské metropole ho zabili členové elitních jednotek amerického námořnictva Navy SEALs. Celou akci schválil Trumpův předchůdce Barack Obama.

Spojené státy se již v září rozhodly odebrat část vojenské pomoci Pákistánu, který podle Washingtonu nepodniká dostatečné kroky v boji proti islamistickým radikálům. Rozhodnutí ministerstva obrany se týkalo podpory ve výši 300 milionů dolarů (6,6 miliardy korun), které byly součástí již dříve zmrazené pomoci. Trump k tomu v neděli na adresu Pákistánců uvedl: „Nic pro nás nedělají.”

Pákistánský premiér Imran Chán Trumpova slova odmítl. Prezidenta vyzval, aby jmenoval nějakého jiného spojence USA, který by se tolik obětoval v boji proti militantům. „Pákistán má na svém kontě 75 tisíc obětí během této války a hospodářské ztráty jsou přes 123 miliard dolarů. Americká pomoc byla přitom nepatrných 20 miliard,” napsal Chán na Twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám