Hlavní obsah

Biden: Předání moci nic nezastaví, na Trumpově postoji nezáleží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wilmington (USA)

Předání prezidentské moci je v chodu přes neochotu prezidenta Donalda Trumpa uznat volební výsledek. Řekl to v úterý zvolený prezident Joe Biden, podle něhož předání moci nic nezastaví. O složení aspoň části budoucí vlády chce Biden rozhodnout do Dne díkůvzdání, tedy do 26. listopadu.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Vítěz amerických prezidentských voleb Joe Biden

Článek

Biden odpovídal na otázky novinářů krátce a velmi klidně. Padaly dotazy týkající se především Trumpa. To, že současný prezident výsledek voleb neuznal, je podle Bidena "nepříjemnost". Pokud by Trump v této otázce ustoupil, bylo by to dobré, ale není to nezbytné, míní nově zvolený prezident.

Biden řekl, že má brzo jednat s vůdcem senátní republikánské většiny Mitchem McConnellem. Ten zatím podporuje Trumpovy snahy objasnit údajné volební nesrovnalosti. V úterý nicméně McConnell řekl, že ze strany Trumpovy administrativy neočekává narušení předávání moci.

Pete Buttigieg zřejmě usedne v Bidenově administrativě

Amerika

"Myslím, že ať bude v administrativě kdokoli, bude předání bez narušení. Domnívám se, že bychom měli skoncovat s handrkováním. Překonáme toto období a 20. ledna 2021 uvedeme do úřadu vítěze, tak jako jsme to dělali každé čtyři roky od roku 1793," řekl McConnell.

Biden, který před novináře spolu se zvolenou viceprezidentkou Kamalou Harrisovu předstoupil kvůli soudně projednávanému osudu zdravotního pojištění zvaného Obamacare, také řekl, že hovořil se šesti zahraničními politiky a sdělil jim, že "Amerika je zpět" na světové scéně. Biden věří, že se mu podaří obnovit mezinárodní respekt vůči USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám