Hlavní obsah

Biden Kremlu: Nadešel čas zklidnit

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy usilují o dialog a spolupráci s Moskvou navzdory novým sankcím vyhlášeným ve čtvrtek i vyhoštění ruských diplomatů. Americký prezident Joe Biden v projevu věnovaném vztahům s Ruskem zdůraznil, že nechce dál stupňovat napětí, ačkoli nevyloučil další restrikce.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Pouhých několik hodin poté, co USA oznámily nové ekonomické sankce vůči Rusku a nařídily vyhoštění ruských diplomatů, prohlásil, že s ruským protějškem Vladimirem Putinem by se rád setkal letos v létě na území evropské země. Kreml dosud na nabídku nereagoval.

„Je čas na deeskalaci. Je třeba zahájit dialog, diplomatický proces. Musíme pracovat s Ruskem,“ řekl Biden.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Nad Nord Streamem visí dál otazníky

V projevu se vrátil k úternímu telefonátu s Putinem. „Byl jsem upřímný … Když jsme s Putinem mluvili tento týden, varoval jsem ho před naší reakcí. Zjistili jsme totiž, že se Rusko vměšovalo do (amerických prezidentských) voleb a to je nepřijatelné,“ prohlásil.

Za jeho působení jde již o druhé vyhlášení sankcí. Poprvé to bylo v březnu kvůli opozičnímu politikovi Alexeji Navalném. Nyní se však Biden o Navalném vůbec nezmínil.

Politici hovoří v souvislosti s odhalením tajných služeb o válce a terorismu

Domácí

Zdůraznil přitom, že se osobně rozhodl pro „lehčí“ verzi sankcí. „Mohli jsme jít dál, ale rozhodl jsem se nezavádět příliš tvrdé sankce. Není třeba vyhrocovat konflikt. Pokud se ale Rusko bude dál vměšovat do naší demokracie, připravím další odvetná opatření.“

Ruský list Vědomosti včera napsal, že nové sankce nezpůsobí ruské ekonomice vážné škody. „Mohou ovšem způsobit posunutí, nebo dokonce zrušení schůzky prezidentů,“ upozornil.

Biden pohrozil Rusku, že USA odpoví na vměšování, ale teď nechce zvyšovat napětí

Amerika

Rusko a USA podle Bidena musí spolupracovat v určitých oblastech. Připomněl lednové prodloužení smlouvy o kontrole jaderných zbraní Nový START.

„S Putinem jsme se shodli, že je třeba mluvit přímo a osobně, abychom vytvořili stabilnější vztahy. Souhlasil, a proto jsem mu navrhl, abychom se setkali v létě v Evropě a projednali problémy, které řeší naše země. Doufám, že dokážeme odstartovat strategický dialog v zájmu stability a bezpečnosti,“ sdělil s tím, že týmy z obou zemí tuto možnost nyní projednávají.

Absurdní, Češi asi chtějí zavřít ambasádu v Moskvě, reagují Rusové

Evropa

Biden podotkl, že při rozhovoru s Putinem vyjádřil znepokojení kvůli pohybu ruských vojsk kolem ruských hranic s Ukrajinou a také kvůli „okupaci Krymu“.

Krátce přitom reagoval na dotaz ohledně výstavby ruského plynovodu Nord Stream 2 s tím, že je oponentem projektu, avšak jde o složitý problém, který se dotýká amerických spojenců. Poslední sankce se plynovodu nijak nedotkly.

Rusko vyhostí deset diplomatů USA

Ruská média si všimla, že se Biden přeřekl, když se v jednom případě snažil vyslovit příjmení ruského prezidenta.

„Řekl něco nesrozumitelného jako ,prezident Klunin‘. Pak se opravil,“ upozornil portál lenta.ru a dodal, že se Biden přeřekl také, když místo výrazu „eskalace s Ruskem“ řekl „vakci…(nace)“. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov na dotaz novinářů řekl, že si přeřeknutí nevšiml. „Americká výslovnost se liší od britské a někdy není zcela zřetelná,“ poznamenal.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil, že Moskva vyhostí deset amerických diplomatů jako odvetu za podobný krok Washingtonu. Americkému velvyslanci pak doporučil, aby se vrátil domů na konzultace.

Reklama

Výběr článků

Načítám