Hlavní obsah

Politici hovoří v souvislosti s odhalením tajných služeb o válce a terorismu

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, nig

Opoziční politici označili informace o zapojení ruských agentů do výbuchu ve Vrběticích za teroristický akt ze strany Ruska. Připomínají v této souvislosti zvažované zapojení ruského Rosatomu do dostavby jaderné elektrárny v Dukovanech.

Foto: Policie ČR

Letecký snímek muničního skladu ve Vrběticích z 18. října

Článek

„Oceňuji práci našich bezpečnostních složek, policie a zejména NCOZ na odhalení této bezprecedentní skandální akce,” dodal k odhalení zpravodajců premiér Andrej Babiš (ANO)

„Prezident republiky byl o případu informován panem předsedou vlády i panem vicepremiérem v průběhu soboty. Prezident republiky tedy veškeré informace má k dispozici. Nejvyšší ústavní činitelé postupují v součinnosti,” sdělil Novinkám mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Jde o akt státního terorismu proti demokratickému suverénnímu státu,” uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Rovněž podle šéfa lidovců Mariana Jurečky šlo ze strany o teroristický útok Ruska. „Očekávám, že vláda okamžitě vyloučí Rusko jako možného dodavatele jaderné elektrárny Dukovany, se zemí která u nás páchá teroristickou činnost nelze spolupracovat na tak zásadních projektech,” uvedl na Twitteru.

Za alarmující označil informace šéf Pirátů Ivan Bartoš. Kroky vlády má za adekvátní a očekává další.

Babiš: Rusko bylo zapojeno do výbuchu ve Vrběticích

Domácí

„Rusko se nikdy nesmířilo s tím, že už jsme mimo sféru jejich vlivu. Vede proti nám válku a dnes jsme se dozvěděli jen o části jejich teroristické činnosti,” míní předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová s tím, že vláda by měla iniciovat svolání summitu EU.

Podle šéfa STAN Víta Rakušana se ukázalo, že slova o tom, že nás Rusko považuje za nepřátele, nebyla přehnaná. „Ještě je chce někdo nechat stavět jadernou elektrárnu?” položil si otázku s narážkou na dostavbu Dukovan.

„Budeme žádat důkazy,” uvedl v reakci předseda SPD Tomio Okamura. ČR by podle něj měla jednat s rozvahou a chladnou hlavou, uvedl v souvislosti s napjatou situací na Ukrajině.

„Je na čase utnout debaty o zapojení Ruska do dostavby Dukovan. Bezpečnostní rizika musíme brát vážně a ne čekat, až se něco stane. Stejně tak je třeba jasně odmítnout ruskou hybridní válku kolem očkování,” uvedl v reakci nyní již bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Zdrželivý Filip

Jak řekl Právu šéf KSČM Vojtěch Filip, nezná bližší podrobnosti a ani nemohl sledovat tiskovou konferenci Andreje Babiše a Jana Hamáčka. „Taková informace ve mě vyvolává více otázek, než odpovědí. Zatím se mi ta informace po sedmi letech zdá velmi nepravděpodobná, a přijde mi, že jde o záležitost, která zavání spíše zpravodajskou hrou, než skutečným policejním vyšetřováním.

Doba, po kterou jsou v ČR diplomaté, je většinou čtyřletá. Jestliže jde o výbuchy, které se odehrály před sedmi lety, tak zřejmě nepůjde o stejné pracovníky ruské ambasády. Druhá otázka se týká vyšetřovatelů, proč se o takové věci dozvídáme až teď, když tam působili a vyšetřovatelé jak vojenští, tak policejní,“ řekl Filip.

Vyhoštění diplomatů podle něho v každém případě bývá reciproční, tak že se dá očekávat, že Ruská federace bude reagovat obdobně.

Kvůli výbuchu ve Vrběticích hledá policie dvojici, která měla otrávit Skripala novičokem

Krimi

Účast ruské tajné služby na výbuchu areálu ve Vrběticích přirovnal bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý k vojenskému napadení země. řekl to v České televizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám