Hlavní obsah

Armáda vyráží do terénu. Republikánští jestřábi po dobytí Kongresu chystají prudký obrat politiky USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Zásadní obrat v americké zahraniční politice plánuje tvrdé jádro republikánů po vítězství ve volbách do Kongresu. Jestřábi z řad republikánů, kteří ovládnou klíčové výbory obou komor, chtějí posílat zbraně na Ukrajinu a přehodnotit strategii demokratického prezidenta Baracka Obamy na Blízkém východě, včetně jeho boje s Islámským státem.

Článek

„Chci začít přehodnocovat naši politiku ve světě a zjistit, zda můžeme dostát očekáváním,“ prohlásil John McCain, který povede branný výbor Senátu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

To jeho liberální republikánský kolega a rovněž někdejší prezidentský kandidát Ron Paul to na Twitteru komentoval jinak. „Republikánská kontrola Senátu = expandující válka neokonzervativců v Sýrii a Iráku. Armáda vyráží do terénu!“

McCain ohlásil, že v prvé řadě chce zrušit povinné úspory v rozpočtech amerických ozbrojených sil, i když je proti tomu, aby Pentagon utrácel zbytečně. Přiznal, že o změnách národně bezpečnostní politiky už mluvil se svými kolegy Bobem Corkerem a Richardem Burrem, kteří zřejmě povedou senátní výbory pro zahraniční politiku a pro dohled nad tajnými službami.

„Burr, Corker a já budeme na všem těsně spolupracovat. Například na dodávkách zbraní pro Ukrajinu, na přehodnocení naší strategie na Blízkém východě, našich aktiv a prostředků ve vztahu k (ruskému prezidentovi) Putinovi v regionu i pokračujícího čínského zasahování v Jihočínském moři,“ citoval McCaina server The Daily Beast.

Nelíbí se ani dohoda s Íránem

Republikáni se chtějí zaměřit také na Írán. Devin Nunes, který by měl nově vést výbor pro dohled nad tajnými službami ve Sněmovně reprezentantů, potvrdil, že se bude zajímat o nynější vyjednávání o jadernému programu Teheránu a zvláště o roli amerických tajných služeb v něm.

„Sněmovna i Senát opravdu podrobně prozkoumají, jak Obamova administrativa s Íránci jednala,“ uvedl Nunes a pozastavil se nad tím, proč zpravodajské služby před „jeho“ výborem nepřiznaly svoji roli v procesu.

Ústřední zpravodajská služba (CIA) a ministerstvo zahraničních věcí USA do roku 2007 jednaly s Íránci přes prostředníky. Pak se ale zapojily do jednání s íránskými Revolučními gardami přímo prostřednictvím ambasády v Bagdádu. Další rozhovory se vedly v Ománu. Podrobnosti jsou ale utajované.

Podle Garyho Samora, který v Bílém domě pracoval během Obamova prvního funkčního období, byla jednání v Ománu tajena na žádost Íránu.

Server Daily Beast v té souvislosti upozornil, že Obamova vláda letos v Senátu zneškodnila připravovaný návrh zákona o nových amerických sankcích vůči Íránu v případě, že nebude odsouhlaseno pokračování dohody o íránském jaderném programu. Dočasná dohoda vyprší za pár dnů a návazné mezinárodní rozhovory stále pokračují.

Nunes se ohrazuje proti náznakům Obamovy administrativy, že by byla ochotna ponechat Íráncům tisíce centrifug, pokud s nimi nebude obohacovat uran na vyšší stupeň. „Íránci budou díky takové dohodě blízko k jaderné zbrani, na to by mělo americkému lidu záležet,“ uvedl.

Dohled nad jednáními s Íránci je podle McCaina důležitý také proto, že Írán zasahuje do války v Sýrii. „Íránci pomáhají (syrskému prezidentovi) Bašáru Asadovi. To oni dostali 5000 bojovníků (libanonského) Hizballáhu do boje a také získávají stále větší vliv v (iráckém) Bagdádu. A my nějak věříme, že jaderná dohoda s nimi povede k další spolupráci,“ poznamenal McCain.

Obama pod tlakem opozice

Jediné, s čím se jestřábi s Obamou shodují, je potřeba nového zákona povolujícího útoky na organizaci Islámský stát v Iráku a Sýrii. Obama o úderech rozhodl na základě zákona přijatého po teroristických útocích z 11. září 2001. Právníci poukazují na to, že je to nesmysl, protože USA sice útočí proti radikálním islamistům, kteří mohou být považováni za odnož Al-Káidy, jenomže tito současně v Sýrii bojovali proti jiné odnoži Al-Káidy – Frontě an-Nusra.

„Myslím si, že je čas na nový zákon o použití vojenské síly. Ten, který byl přijat po 11. září, hovoří o pachatelích útoků. Islámský stát tuto definici překročil,“ uvedl McCain.

Republikáni po úterních volbách sice ovládli obě komory Kongresu, ale jejich úmysly nemusí nutně dojít naplnění, protože se jim může Obama postavit. Obě strany také budou muset taktizovat s ohledem na prezidentské volby, které se uskuteční za dva roky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám