Hlavní obsah

Amerika se rozloučila s Albrightovou. Biden ji nazval dcerou České republiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vzpomínáme na hrdou Američanku a dceru České republiky, řekl ve středu na pohřbu Madeleine Albrightové ve Washingtonu americký prezident Joe Biden. Věděla, jaké je snášet válku a prchat před pronásledováním, nikdo ve 20. a 21. století nebránil svobodu tak jako ona. Nikdy také nezapomněla na svůj původ, dodal šéf Bílého domu. Albrigthová zemřela 23. března ve věku 84 let.

Posledního rozloučení s Madeleine AlbrightovouVideo: AP

 
Článek

„Jméno Albrightové je stále synonymem Ameriky jako síly pro dobro ve světě,“ řekl Biden. Připomněl přitom slova, která Albrightová pronesla na pohřbu českého prezidenta Václava Havla v roce 2011: „Vrhal světlo na ta nejtemnější místa a neustále nám připomínal závazky, které máme jeden vůči druhému“. „Tato slova platí i pro Madeleine,“ řekl Biden.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Pohřeb bývalé šéfky americké diplomacie USA.

Albrightová se narodila v roce 1937 v Československu v české židovské rodině. Po vyhlášení protektorátu její rodina utekla do Británie a po komunistickém převratu v roce 1948 se Albrightová usadila v USA.

FOTO: Zádušní mše za Madeleine Albrightovou

Domácí

Mezi lety 1993 a 1997 byla velvyslankyní USA při OSN a od roku 1997 pak čtyři roky ministryní zahraničí. V té době byla nejvýše politicky postavenou ženou v historii USA.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Posledního rozloučení s Madeleine Albrightovou se zúčastnili bývalé i současné politické špičky Spojených států. Na snímku současný prezident USA Joe Biden (vlevo) a jeho demokratický předchůdce v Bílém domě Barack Obama.

„Její příběh byl příběhem Ameriky,“ řekl Biden o životní dráze Albrightové, která podle něj brala službu Spojeným státům jako nejvyšší životní poctu a byla vděčná za možnosti, které jí její nová vlast poskytla.

Skvělý a inspirativní člověk. Politici truchlí nad smrtí Albrightové

Amerika

V předních lavicích ve washingtonské katedrále se usadili současní i bývalí nejvyšší činitelé USA, kromě prezidenta Joe Bidena například někdejší šéfové Bílého domu Barack Obama a Bill Clinton. Mezi účastníky pohřbu je rovněž ministr zahraničí Antony Blinken, šéf Pentagonu Lloyd Austin, exministryně zahraničí Hillary Clintonová či neúspěšný kandidát na prezidenta z voleb v roce 2000 Al Gore.

Za Českou republiku se obřadu účastní kromě ministra zahraničí Jana Lipavského a předsedy Senátu Miloše Vystrčila také místopředseda Senátu Jiří Růžička a předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer.

„Budu si ji pamatovat jako pevnou ženu, která to v dětství neměla vůbec lehké, ale přesto nikdy nezapomněla na to, kde má své kořeny, a v rámci své politické kariéry myslela nejen na dobrý výkon své pozice, ale myslela i na Českou republiku a významně pomohla našemu vstupu do NATO, což je věc v dnešní době zvláště důležitá,“ uvedl v prohlášení zaslaném ČTK předseda Senátu Vystrčil.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na pohřbu Madeleine Albrightové

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám