Hlavní obsah

Americké letectvo zveřejnilo podobu nového bombardéru B-21

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké letectvo USAF zveřejnilo 7. července velmi realistický obrázek nového bombardéru B-21 Raider, který by měl být schopen uniknout radarům a nahradit stroje B-2 Spirit. Nový strategický bombardér velmi připomíná B-2, i když by měl být o něco menší, s rozpětím asi 45 metrů.

Foto: USAF

Podoba stroje B-21

Článek

Obrázek zachycuje B-21 při startu z kalifornské základny Edwards AFB, kde mají probíhat testy, uvedl server military.com.

B-21 připomíná B-2, což je dáno tím, že oba stroje pocházejí z dílen společnosti Northrop Grumman, jde o samokřídla bez ocasních ploch s vystupující kabinou na hřbetě. Na obrázku nejsou vidět vstupy vzduchu ani výstupní trysky motorů, což naznačuje, že by trojúhelníkové vstupy mohl mít stroj na horní straně křídel, aby se snížila odrazová plocha radarových paprsků. Výstupní trysky pak mohou ústit do difuzéru.

Ruský systém S-500 dokáže ničit hypersonické zbraně ve vesmíru

Evropa

Rozhodně nepůjde o stroj dosahující extrémních rychlostí, B-2 je podzvukový, má ale mít velmi dlouhý dolet a vytrvalost. Vzhledem k tomu, že jde o klíčový letoun, je většina informací tajná. Není ani jasné, jestli bude dvou- nebo čtyřmotorový.

První stroj B-21 by měl vyrolovat na počátku příštího roku a vzlétnout by měl v květnu, i když původně měl první let absolvovat ještě letos. Už se vyrábí i druhý stroj, který by měl sloužit jen pro pozemní zkoušky.

B-52 zůstanou

Raider by měl vstoupit do služby v druhé polovině 20. let, letectvo by si jich mělo pořídit nejméně sto. Stroje by měly nahradit nejen letouny B-2 Spirit, ale také starší nadzvukové B-1B Lancer.

Naopak nejstarší stroje B-52 Stratofortress zůstanou dál ve službě, a to až do poloviny tohoto století. Už byl schválen plán výměny motorů, i když ještě nebylo rozhodnuto, kdo je dodá. B-52 slouží hlavně jako nosiče střel s plochou dráhou letu.

Jižní Korea představila prototyp nadzvukové stíhačky

Svět

Podle některých expertů ale bude nakonec raiderů ve výzbroji více, předpokládá se, že USAF bude mít 220 strategických bombardérů, až 75 stratofortressů a zbytek bude připadat na B-21. Momentálně má USAF 160 strategických bombardérů včetně dvacítky spiritů.

Dokud se B-21 nezařadí do výzbroje, nebudou se už vyřazovat žádné stroje B-1B, jichž zůstane ve službě příštích pět až deset let 45. Původně se měly počty postupně snižovat, uvedly na počátku června USAF. Podle generála Clintona Hunoteho, který má na starosti strategii a výzbroj, nejde vývoj B-21 urychlit.

Pevná cena

Cena za stroj je pevná, byla stanovena na 639 milionů dolarů za kus v době podepsání kontraktu v roce 2015, což nyní představuje vzhledem k inflaci 673 milionů. Tato suma ale podle analytické skupiny Teal Group nezahrnuje náklady na podpůrná zařízení a další vybavení. Pevná cena zaručuje, že riziko vývoje nese výrobce.

V Norsku jsou poprvé rozmístěné americké strategické bombardéry B-1. Jako vzkaz Rusku

Evropa

Stroj by měl mít otevřenou architekturu, aby se mohl snáze modernizovat a upravit podle aktuálních hrozeb i vývoje technologií. Měl by USA zajistit nadvládu ve vzduchu. Bude moci nést jak jaderné bomby, tak přesnou konvenční munici včetně bomb k ničení bunkrů.

Podle listu South China Morning Post by vývoj B-21 mohl vést k urychlení vývoje čínského bombardéru H-20.

Americké námořní loďstvo už není největší, Čína staví lodě rychleji

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám