Hlavní obsah

Američan je ze syrského zajetí zpátky doma, vítala ho rodina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký novinář a spisovatel Peter Theo Curtis, který byl v neděli propuštěn ze syrského zajetí, dorazil do Spojených států a po dvou letech se setkal s rodinou a přáteli. „Daří se mu dobře a je nadšený, že je na svobodě,” uvedla Curtisova matka Nancy.

Foto: ČTK/AP

Peter Theo Curtis

Článek

Novináře podle amerických úřadů unesla fronta An-Nusra, skupina napojená na teroristickou organizaci Al-Káida. An-Nusra je v Sýrii soupeřem extremistů z Islámského státu (IS).

"Jsem dojatý, nedá se to ani vyjádřit slovy," uvedl pětačtyřicetiletý Curtis ve svém prohlášení poté, co dorazil do Bostonu.

Foto: ČTK/AP

Peter Theo Curtis v zajetí

OSN po Curtisově propuštění uvedla, že pomáhala předat novináře mírovým silám OSN ve vesnici v Golanských výšinách, okupovaných Izraelem. Následně absolvoval lékařskou prohlídku v Tel Avivu, kde dva dny pobýval.

"Byl nadšený," řekla Nancy Curtisová televizní stanici ABC News.

Nejprve volala matce Foleyho

Jak Curtisova matka dodala, cítí nyní obrovskou úlevu, že je její syn zpátky doma. Vzhledem k nedávnému zabití novináře Jamese Foleyho, který byl dalším americkým rukojmím v Sýrii, ale prý určitě nemůže slavit.

Foto: ČTK/AP

Theo Curtis s matkou Nancy

"Myslím, že nikdo není v náladě na nějaké oslavy," řekla CNN. "Po tom, co se stalo minulý týden, a vzhledem k tomu, že další děti mých přátel jsou v nebezpečí, mám velmi rozporuplné pocity. Poznala jsem i ostatní rodiny a všechny ty děti mají mnoho společného," dodala.

První osobou, kterou kontaktovala, když se dozvěděla o propuštění syna, byla prý právě Foleyho matka Diane. Zpráva o propuštění Curtise se objevila jen pár dní poté, co radikální organizace IS, která zabrala rozsáhlá území v Iráku a Sýrii, zveřejnila videozáznam se stětím Jamese Foleyho.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

James Foley po propuštění ze zajetí v Libyi

Podle jejich slov šlo o odvetu za americké nálety v Iráku. Islamisté rovněž pohrozili zabitím i dalšího zadržovaného Američana, Stevea Sotloffa. [celá zpráva]

Radikálové zadržují ještě dva Američany včetně 26leté humanitární pracovnice. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám