Hlavní obsah

Islamisté popravili uneseného amerického novináře

• Aktualizováno

Amerického novináře, jehož před dvěma lety unesli v Sýrii, popravili bojovníci radikální organizace Islámský stát, která ovládá část Sýrie a Iráku. Video z popravy Jamese Foleyho zveřejnili radikálové na sociální síti. Washington zatím jeho pravost nepotvrdil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islamisté zavraždili uneseného amerického novinářeVideo: Reuters

 
Článek

Foley na téměř pětiminutovém videu nazvaném Vzkaz Americe klečí v poušti, zatímco vedle něj stojí černě oděný a maskovaný muž s nožem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Toto je James Wright Foley, americký občan z vaší země. Jako vláda jste v čele agrese vůči Islámskému státu. Spikli jste se proti nám. Dnes na nás vaše vojenské letectvo každý den v Iráku útočí. Vaše údery způsobily oběti mezi muslimy. Už nebojujete proti povstání. My jsme islámská armáda a stát, které byly přijaty velkým množstvím muslimů na celém světě, takže agrese proti Islámskému státu je agresí proti muslimům,“ říká islámský bojovník bezchybnou angličtinou s britským přízvukem, než přistoupí k Foleymu zezadu, levou rukou mu chytne bradu a ústa a pravou mu podřízne krk.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběr z videa, které zveřejnili islamisté.

Nejprve ale pronáší půl druhé minuty svůj vzkaz Foley. Obrací se na americkou vládu, rodinu a přátele. Washington hned z úvodu označí za svého skutečného vraha. „Vyzývám své přátele, rodinu a milované, aby povstali proti mým skutečným vrahům, americké vládě, protože to, co se mi stane, je pouze výsledkem jejich lhostejnosti a zločinnosti," uvádí.

Foto: Steven Senne, ČTK/AP

James Foley na snímku z roku 2011

Rodinu pak mimo jiné vyzývá, aby nepřijímala žádné drobné odškodné za jeho smrt, kterou zapříčinily poslední letecké údery USA proti Islámskému státu na severu Iráku.

Jsou nevinní. Nemají vliv na politiku americké vlády v Iráku, Sýrii ani jinde na světě.
matka novináře Diane Foleyová

Foley se obrací také na svého bratra, příslušníka amerického letectva. „Přemýšlej o tom, co děláš, a o životech, které ničíš, včetně těch ve vlastní rodině,“ prohlásil a dodal, že pokaždé, když letectvo shodí bombu, podepisuje jeho úmrtní list.

„Kéž bych měl víc času a naději na svobodu, abych viděl ještě jednou svoji rodinu,“ pronese ještě ke konci Foley a uzavře, že možná se raději neměl narodit jako Američan.

Islámský stát v pondělí prostřednictvím videa varoval Američany, že je „utopí v krvi“, pokud nálety neustanou. Radikálové varovali, že budou útočit „kdekoliv“. Záznam doprovodili fotografií Američana setnutého během války v Iráku. [celá zpráva]

Na konci videa s Foleyem se objevuje snímek ještě jiného zajatce v oranžovém triku a u něj jméno Steven Joel Sotloff. Popravčí v tu chvíli vzkazuje: „Život tohoto amerického občana, Obamo, závisí na tvém dalším rozhodnutí.“

Rodina úmrtí potvrdila

Americká vláda zatím pravost videa nepotvrdila, rodina však úmrtí potvrdila. Foleyho matka Diane uvedla, že je celá rodina na něj hrdá. Syn podle ní nasazoval vlastní život, aby ukázal světu utrpení syrského lidu, a dodala, že Jim byl jako civilisté jinde nevinný.

Foley byl reportérem na volné noze a na Blízkém východě působil pět let.  Válku v Sýrii zpravodajsky pokrýval pro server GlobalPost a spolupracoval také s francouzskou agenturou AFP. Byl unesen koncem listopadu 2012.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám