Hlavní obsah

Lavrov a Pompeo chtějí normalizaci vztahů, na Madurovi se neshodnou

– Soči (Rusko)

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho americký partner Mike Pompeo se v úterý na jednání v Soči dohodli, že podniknou kroky k normalizaci vztahů, a vyslovili souhlas s nezbytností obnovit dvoustranné komunikační kanály. Napsala to agentura TASS.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo (vlevo) a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov

Článek

Předmětem jejich několikahodinového jednání byla podle Lavrova kromě dvoustranných vztahů situace ve Venezuele, v Sýrii a na Ukrajině, jaderné odzbrojení na Korejském poloostrově a dohoda o íránském jaderném programu.

Vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy by se podle ruského ministra mohly urovnat po zveřejnění zprávy vyšetřovatele Roberta Muellera, která zkoumala vliv Moskvy na prezidentské volby v USA. Lavrov podle TASS vyjádřil naději, že Rusko a USA vytvoří „nevládní radu expertů”, která by zkoumala možnosti stabilní spolupráce.

Pompeo žádá Madurův odchod, vyzval k prolomení patu v Donbasu

Pompeo šéfovi ruské diplomacie řekl, že je čas, aby venezuelský vůdce Nicolás Maduro odešel z funkce. Ruský ministr v reakci na Pompeův výrok o Madurovi řekl, že o osudu venezuelského prezidenta by měl rozhodnout lid. Americký nátlak označil Lavrov za nedemokratický.

Pompeo rovněž vyzval Moskvu, aby zahájila jednání s nově zvoleným ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a pomohla prolomit pat na východě Ukrajiny. Upozornil také , že ruské vměšování do amerických voleb se nesmí opakovat.

Rusko by mělo propustit ukrajinské námořníky, které ruské vojenské lodi loni v listopadu násilně zadržely v Kerčském průlivu mezi Krymem a ruskou pevninou, řekl podle agentury Reuters Pompeo Lavrovovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám