Hlavní obsah

Rabínovi ustřelil antisemita při útoku v kalifornské synagoze prsty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Diego

Rabín Yisroel Goldstein byl v sobotu v synagoze v kalifornském Poway, když tam vtrhl 19letý John Earnest a začal střílet z útočné pušky. Jednu ženu agresor zabil a tři lidi zranil. Je mezi nimi právě rabín, kterému ustřelil prsty. Podle rabína většímu krveprolití zabránilo, že se útočníkovi zasekla zbraň. V televizi Fox News to označil za zázrak.

Rabín Goldstein popisuje setkání s útočníkem na synagoguVideo: KGTV/10NEWS.COM, Novinky/AP

 
Článek

Rabín zrovna mířil na pohoštění v hale synagogy, když uslyšel podivný zvuk. Myslel si, že spadl stůl s pohoštěním nebo upadl některý člen kongregace. Místo toho narazil na mladíka se střelnou zbraní. „Jakmile mě spatřil, začal po mně střílet. Proto jsem zvedl ruce,“ popsal.

„Nemohu vymazat z paměti jeho obličej,“ řekl rabín Goldstein televizi NBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Střelec v synagoze v americkém Poway zabil jednu ženuVideo: KGTV, AP

I když měl muž ruce nad hlavou, mladík nepřestával střílet a, jak rabín sám řekl, ustřelil mu prsty. Pak se střelci zasekla zbraň, což byl podle rabína zázrak: „Mohla to být krvavá lázeň. Nechci na to ani myslet.”

Rabín utekl do sálu, kde bylo hodně dětí včetně jeho vnučky: „Utíkal jsem, aniž bych věděl, že mám ustřelené prsty. Shromáždil jsem děti a vyvedl je.“

Foto: Denis Poroy, ČTK/AP

Rabín Yisroel Goldstein

Při útoku zemřela šedesátiletá Lori Kayová, která rabínovi pomohla založit synagogu.

„Každý v komunitě ji znal. Mám zlomené srdce a jsem nešťastný z bezcitné vraždy,“ dodal rabín. Při útoku byli ještě poraněni 34letý muž a mladá dívka. Oba zasáhly střepiny, uvedla stanice BBC.

Když útočník odjížděl, spatřil ho policista, který nebyl ve službě. Vypálil po něm, ale nezasáhl ho. Zastavil ho až jiný policista, uvedl šéf policie v San Diegu David Nisleit: „Viděl vozidlo podezřelého. Podezřelý z něj vyskočil s rukama nad hlavou a byl okamžitě vzat do vazby.“ Na sedadle spolujezdce ležela puška.

Šerif ze San Diega William Gore řekl, že policisté zkoumají aktivity mladíka na sociálních sítích, především podepsaný otevřeně antisemitský dopis, který se na internetu objevil osm hodin před útokem. Útočník v něm píše, že ho inspirovaly útoky na mešity v novozélandském Christchurchi i střelba v synagoze v Pittsburghu, kde bylo před přesně šesti měsíci zastřeleno 11 lidí.

Earnest se desetkrát odkázal na Roberta Bowese, který střílel v Pittsburghu.  Označil ho za svou inspiraci.

Earnest jednal sám a nebyl součástí nějaké organizované skupiny, uvedl šerif.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám