Hlavní obsah

Nejmladší americká kongresmanka nemá na nájem

Novinky,

Nejmladší žena, která byla v historii zvolena do americké Sněmovny reprezentantů, 29letá demokratka Alexandria Ocasiová-Cortezová, může mít problém, jaký bychom asi u žádného politika nečekali. Momentálně si totiž nemůže dovolit platit bydlení. Toužebně očekává lednový start v nové práci a z ní plynoucí přísun financí.

Foto: Profimedia.cz

Nejmladší americká kongresmanka Alexandria Ocasiová-Cortezová

Článek

„Pokud mi v lednu nezačne chodit plat v nové práci, budu mít problém pronajmout si ve Washingtonu byt,“ přiznala listu The New York Times Ocasiová-Cortezová.

Poslední dobou si proto podle svých slov snaží dávat peníze stranou. „Doufám, že mi to do ledna vystačí,“ poznamenala mladá žena, která se narodila v newyorském Bronxu portorickým rodičům.

Soucit s členkou pracující třídy i kritika

Situace nejmladší kongresmanky v dějinách vyvolala na sociálních sítích vlnu solidarity. Jak informuje zpravodajská stanice BBC, mnozí kritizují systém, v němž je podle nich nesmírně těžké pro běžného, nebohatého (a mladého) občana, aby se v politice prosadil.

Začínající politička s tím souhlasí a nelze vyloučit, že téma příliš vysokých nájmů nejen ve Washingtonu D.C. bude chtít řešit i na půdě Kongresu. Sama se označuje za pracující třídu, a zřejmě i proto získala mnohé sympatie.

„Čtyřicet procent Američanů má potíže s placením základních životních potřeb, jako je jídlo nebo bydlení,” upozornila na svém Twitteru.

Ne každý však pro ni má pochopení. Moderátor televize Fox News Ed Henry zmínil, že žena neřekla celou pravdu, jelikož „její outfit vyšel na mnoho tisíc dolarů“. Ona ale namítla, že oblečení měla jen půjčené kvůli focení.

Strmý vzestup číšnice

Ocasiová-Cortezová v červnových newyorských stranických primárkách porazila demokratického kongresmana Josepha Crowleyho. Aktuálně v listopadových volbách získala v jednom newyorském volebním obvodu 78 procent hlasů.

Ještě loni přitom pracovala jako číšnice nebo vydavatelka dětských knih. Angažovala se ale také jako komunitní aktivistka, členka demokratických socialistů a dříve i v prezidentské kampani senátora Bernieho Sanderse.

Nynější volby se konaly 6. listopadu, voliči rozhodli o novém složení celé Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu. Právě sněmovní komoru demokraté republikánům sebrali. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám