Hlavní obsah

Na střelce ze synagogy z Pittsburghu uvalili vazbu, žalobce pro něj chce trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pittsburgh
Aktualizováno

Soudce ve Spojených státech poslal v pondělí do vazby bez možnosti kauce Roberta Bowerse, který v sobotu v synagoze v Pittsburghu zastřelil jedenáct lidí. Bowers si také formálně vyslechl obvinění. Prokuratura pro něj bude žádat trest smrti, řekl federální žalobce Scott Brady.

Foto: Cathal Mcnaughton, Reuters

Americký žalobce Scott Brady řekl, že chce pro Bowerse trest smrti.

Článek

Ještě před tím než šestačtyřicetiletý Bowers stanul před soudem, propustili ho z nemocnice, kde se léčil, protože ho zasahující policisté postřelili. Před soud byl přivezen na kolečkovém křesle s pouty na rukou. Formálně ho obvinili. Na dotaz soudu potvrdil, že vzneseným obviněním i tomu, jaké mu hrozí tresty, rozumí. Předem se vědělo, že mu hrozí až trest smrti, nebylo však jasné, zda jej obžaloba bude požadovat. V pondělí to potvrdila.

Slyšení u soudu trvalo deset minut. Bowers ani nepožadoval přečtení celého textu. „To je ok, můžu to podškrábnout,“ řekl, když ho žalobce žádal, aby podepsal příslušné papíry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba u synagogy v PittsburghuVideo: AP

Pokud míní prokurátor žádat pro obviněného hrdelní trest, musí mít souhlas amerického ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, který je současně nejvyšším americkým žalobcem. Ten mu ho zřejmě udělí. Masakr v synagoze označil za útok na víru všech lidí, neboť Bowers podle něj svým činem neútočil jen na judaismus. „Tohle nemůže být a nebude tolerováno,” dodal.

Bowers zaútočil na lidi v synagoze v židovské čtvrti Squirrel Hill v sobotu dopoledne. Podle svědku vykřikoval, že všichni Židé musejí zemřít. Při přestřelce s policií řekl: „Chci zabíjet Židy. Páchají genocidu na mém lidu.“

Foto: ČTK/AP

Robert Bowers

Masakr a následné dvě přestřelky s policií, v nichž zranil čtyři muže zákona, trvaly dvacet minut. Bowers v nich kromě tří pistolí Glock, použil poloautomatickou pušku AR-15 odvozenou z vojenské.

Ředitel kanceláře FBI v Pittsburghu Robert Jones řekl, že věřící v synagoze byli „brutálně zavražděni střelcem, který na ně útočil jen kvůli jejich víře.“

Svým antisemitismem se střelec netajil. Dával ho najevo na sociální síti Gab. Napsal tam, že „Židé jsou děti satana“. Zveřejnil tam také obrázek pistolí s textem „moje rodina glocků“. Na této síti také avizoval, že spáchá nějaký čin, i když neupřesnil jaký. [celá zpráva]

Bowers opět stane před soudem ve čtvrtek, budou předloženy důkazy žaloby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám