Hlavní obsah

Vrah z pittsburské synagogy svůj útok dopředu ohlásil

Pittsburgh

Americké úřady identifikovaly všech jedenáct obětí sobotní střelby v synagoze v Pittsburghu. Byli to lidé ve věku od 54 do 97 let. Palba trvala 20 minut. Zadržený Robert Bowers svůj čin předem avizoval na sociální síti Gab, kterou často využívají rasisté a alternativní pravice.

Foto: Profimedia.cz

Robert Bowers

Článek

Zadržený 46letý Bowers vtrhl v sobotu ráno místního času do synagogy Ec Chajim - Or LeSimcha (Strom života - Světlo k radosti) v židovské čtvrti Pittsburghu, kde zrovna probíhal obřad pojmenování dítěte, který se často vykonává právě o šabatu.

Útočník volal, že všichni Židé musejí být zabiti. Ihned zahájil palbu. Měl pušku a tři pistole. „Vypálil mnoho střel, nábojnice byly všude,” řekl na tiskové konferenci vyšetřovatel Karl Williams.

Než zasáhla policie, zabil jedenáct lidí. Nejstarší obětí je 97letá Rose Mallingerová. O život přišel rovněž osmaosmdesátiletý Melvin Wax, označovaný za klíčovou osobu tamní kongregace.

Foto: John Altdorfer, Reuters

Synagoga Strom života

Když se Bowers pokoušel opustit synagogu, došlo k přestřelce, ve které byli postřeleni dva policisté. Při další přestřelce byli zraněni dva příslušníci zásahové jednotky SWAT. Bowers, který byl několikrát zasažen, se vzdal.

„Zaostřete. Jdu do toho”

Bowers akci nepřímo avizoval na síti Gab, kde zveřejnil text ve znění: „HIAS (Hebrejská společnost pro pomoc imigrantům) chce přivést nájezdníky, aby zabíjeli naše lidi. Nemůžu jenom sedět a přihlížet, jak zabíjejí mé lidi. Zaostřete. Jdu do toho.“

HIAS je nezisková organizace pomáhající židovským uprchlíkům. Vznikla v roce 1881 s cílem pomáhat židovským běžencům. Pomohla najít domov v USA 4,5 miliónu lidí.

Foto: ČTK/AP

Příspěvek Roberta Bowerse

Obviněný Bowers byl přesvědčen o tom, že Židé chtějí ve Spojených státech nahradit ostatní bílé obyvatelstvo. Je to neonacista, který zveřejňoval na síti antisemitské výroky a texty o zabíjení Židů. Opěvoval Adolfa Hitlera. Zároveň měl vztek na prezidenta USA Donalda Trumpa za to, že není dost antisemitský, uvedl server Daily Beasts.

Povolení nosit zbraně Bowers získal v červnu 2016. O rok později si zřídil také lovecký lístek.

Foto: Profimedia.cz

Robert Bowers

Na síti Gab používal přezdívku OneDingo. Po střelbě byly jeho příspěvky staženy, ale správce je uchoval pro vyšetřovatele.

Gab je sociální síť založená v roce 2016, která se zaštiťuje právem na svobodu projevu. Z Twitteru na ni přešlo mnoho neonacistů a rasistů.

Po masakru v synagoze se tato síť dostala do problémů, protože společnost PayPal ji vyřadila ze svého platebního systému. Firma už uvedla, že na nějakou dobu asi přestane působit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám