Hlavní obsah

Východ USA bojuje s povodněmi, způsobily miliardové škody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Severní a Jižní Karolína nadále čelí mohutným záplavám. Vodu zvedly rekordní přívaly deště, které tam přinesl hurikán Florence. Zatím si vyžádaly v obou Karolínách a Virginii 32 mrtvých, uvedl Wall Street Journal. Škody se zatím odhadují na 17 až 22 miliard dolarů (478 miliard Kč).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry zatopeného Lumbertonu v Severní KarolíněVideo: Reuters

 
Článek

V úterý poprvé nad některými oblastmi vyšlo slunce, protože se bouře posunula dále na severovýchod. Slunce ale jen odhalilo velikost škod a rozsah povodní.

Hmotné škody se odhadují na 17 až 22 miliardy dolarů, ale mohou být ještě vyšší, pokud povodně budou pokračovat, uvedla ratingová agentura Moody´s. Jen v New Bernu dosahují škody šest miliónů dolarů. Poškozeno a zničeno tam bylo 4300 domů a 300 obchodů a podniků. „Naše město zažilo jednu z nejničivějších bouří za 308 let,” řekl starosta Mark Stephens.

Hydrologové předpokládají, že povodně potrvají ještě dva až tři týdny, protože půda je zcela nasycena vodou.

Foto: Jason Miczek, Reuters

Povoděn ve městě Lumberton v Severní Karolíně

V Severní Karolíně je kvůli záplavám uzavřeno na 1500 silnic, protože tam od čtvrtka místy napadlo až 91 centimetrů vody. Guvernér Roy Cooper uvedl, že zachráněno bylo 2600 lidí a 300 zvířat. Celkem 17 000 lidí je v nouzových přístřeších.

Foto: Sean Rayford, ČTK/AP

Povodeň ve městě Convay v Jižní Karolíně

Záchrana obyvatel dále pokračuje, u několika přehrad hrozí protržení. Přes hliněnou hráz přehrady Richmond Mill Pond se už valí voda.

Nejvíce postižena je Severní Karolína, kde zemřelo 25 lidí. Je mezi nimi tříměsíční chlapeček, který zahynul, když na mobilní dům spadla borovice, i roční batole.

Foto: Sean Rayford, ČTK/AP

Záplavy v Jižní Karolíně

Bez proudu je nadále v obou Karolínách 450 000 odběratelů, v Severní je to 390 000, když se 1,2 miliónu odběratelům podařilo dodávky obnovit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám