Hlavní obsah

Trump pozval Putina do Bílého domu

Washington

Americký prezident Donald Trump pozval hlavu Ruské federace Vladimira Putina do Bílého domu. Překvapil tím doma i v Rusku. Pozvání měl Moskvě tlumočit bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton. Ruský velvyslanec ve Spojených státech Anatolij Antonov se podle stanice Sky News nechal slyšet, že se Kreml k případným jednáním o návštěvě Putina v Moskvě staví kladně.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Americký prezident Donald Trump.

Článek

Datum budoucího summitu nebylo upřesněno, americká média ale nevylučují, že by se mohl uskutečnit během zářijové schůze Valného shromáždění OSN. Podle agentury AP by se státníci měli sejít v Bílém domě. Trump, který pondělní setkání v Helsinkách s Putinem hodnotí jako „velký úspěch“, veřejnosti vzkázal, že se na druhou oficiální schůzku s ruským vůdcem těší.

Možné referendum v Donbasu

O obsahu prvního summitu v Helsinkách média i politici v USA stále jen spekulují. Moskva nicméně v pátek potvrdila informaci o tom, že Putin Trumpovi navrhl uspořádat referendum v separatisty ovládaných oblastech Donbasu, které by pomohlo vyřešit konflikt na východě Ukrajiny.

Stanovisko Kyjeva je nejasné, podle agentury Reuters se předpokládá, že Ukrajina, stejně jako její evropští spojenci, návrh odmítne.

Reklama

Související články

Trump nechal Putina pozvat do Washingtonu

Americký prezident Donald Trump požádal svého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona, aby pozval ruského prezidenta Vladimira Putina na podzim do...

Výběr článků

Načítám