Hlavní obsah

Trump: Návrat Ruska do G8 je nevyhnutelný i bez vrácení Krymu Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Rusko se zřejmě bude moci vrátit do skupiny G8, naznačil v noci na čtvrtek americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Podle něj vidí prezident Donald Trump návrat Ruska do skupiny nejvyspělejších zemí jako nevyhnutelný, a to i bez toho, že by Moskva vrátila anektovaný poloostrov Krym Ukrajině.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Prezident je hluboce přesvědčen, že je nevyhnutelné, aby bylo Rusko součástí geostrategických jednání,“ odpověděl Pompeo na dotaz ohledně Trumpových vyjádření, že by Rusko mělo být opět součástí skupiny G8.

Pompeo uvedl v Senátu, že by si dokázal přestavit kompromisy s Ruskem, které by mu umožnily návrat do skupiny nejvyspělejších zemí. Zdůraznil při tom, že Spojené státy nadále považují za nezákonnou anexi Krymu, která vedla k vystoupení Ruska z G8, a že vláda dál podporuje sankce uvalené na Rusko.

Pompeo upozornil, že vztahy s Ruskem jsou nejhorší za dobu, kterou pamatuje, a vyzdvihl, že Trumpova administrativa byla k Rusku tvrdší než předchozí vlády. Dodal, že však Trump je přesvědčen, že je nutné tyto vztahy zlepšit.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo

Trump ještě před oznámením místa konání summitu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, jímž nakonec budou podle čtvrtečního sdělení Helsinky [celá zpráva], prohlásil: „Od prvního dne jsem říkal, že jít s Ruskem a s Čínou a vůbec s každým je velmi dobré, je to dobré pro svět, je to dobré pro nás, je to dobré pro každého.“ Americký prezident dále pravil, že by s Putinem chtěl jednat o Sýrii a Ukrajině i „mnoha dalších tématech“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám