Hlavní obsah

Trump se sejde s Putinem 16. července v Helsinkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Kreml a Bílý dům ve čtvrtek oznámily, že se ve středu potvrzená schůzka prezidentů USA a Ruska Donalda Trumpa a Vladimira Putina uskuteční 16. července v Helsinkách. Padly tak původní spekulace, že by se mohla konat ve Vídni, jak si přál rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Foto: Novinky.cz s ČTK/AP a Reuters

Donald Trump a Vladimir Putin.

Článek

„V souladu s dohodou (obou stran) se setkání prezidenta Ruské federace Vladimira Putina a prezidenta Spojených států amerických Donalda Trumpa uskuteční 16. července v Helsinkách,“ citovala agentura TASS z tiskového prohlášení kanceláře ruského prezidenta.

„Během rozhovorů se projednají stávající rusko-americké vztahy a možnosti jejich dalšího rozvoje, stejně jako aktuální otázky mezinárodní situace,“ dodal Kreml.

Jak řekl už ve středu Putinův poradce Jurij Ušakov, vybrané místo vyhovuje oběma stranám. [celá zpráva] Dodal, že schůzka potrvá několik hodin. V jejím rámci je naplánované i setkání prezidentů mezi čtyřma očima a společná tisková konference.

Ušakov naznačil, že by na summitu mohlo být přijato společné prohlášení, „které by mohlo vytyčit další kroky obou stran ke zlepšení bilaterálních vztahů jak při společných akcích na mezinárodní scéně, tak při zvýšení mezinárodní bezpečnosti a stability“.

Ušakov ve středu jednal s americkým bezpečnostním poradcem Johnem Boltonem, přičemž dojednávali podrobnosti o summitu. Bavili se i o krizi v Sýrii, na Ukrajině a otázkách týkajících se Korejského poloostrova.

Rusko krotí optimismus

Finský prezident Sauli Niinistö řekl, že jej Rusko a Spojené státy informovaly o přání uspořádat summit v Helsinkách minulý týden. Vyjádřil naději, že Trump a Putin budou jednat i o kontrole zbrojení a bezpečnostní situaci v oblasti Pobaltí. "I malé kroky ke snížení napětí by byly v zájmu všech," řekl Niinistö.

"Rozhodnutí uspořádat plnohodnotný summit je velmi pozitivní zprávou," uvedla také předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková. Vyjádřila naději, že schůzka bude počátkem "normalizace" rusko-amerických vztahů.

Také bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov považuje chystaný summit za historickou šanci na zlepšení vztahů. "Pokud dva šéfové států po tak dlouho očekávaném setkání navážou spolupráci, pak dozajista (taková schůzka) vejde do dějin," řekl nositel Nobelovy ceny za mír.

Ruské ministerstvo zahraničí se dnes ale snažilo očekávání vkládaná do vrcholné schůzky mírnit. Moskva má podle jeho mluvčí Marije Zacharovové "pragmatická a realistická" očekávání a to i vzhledem k velkému počtu témat, kterými by se měli prezidenti zabývat. "Všeobecně bych doporučovala všem, aby nepoužívali slova jako je 'průlom'," řekla Zacharovová.

Reklama

Výběr článků

Načítám