Hlavní obsah

Americký prezident se po schůzce G7 ohradil proti deficitu v obchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singapur

Americký prezident Donald Trump se dnes v sérii příspěvků na Twitteru vrátil k roztržce na víkendovém summitu ekonomicky nejvyspělejších zemí G7 v Kanadě. Spor se týkal amerických cel na dovoz oceli a hliníku. Trump zopakoval, že odmítá, aby USA na vzájemný obchod doplácely. Naopak německá kancléřka Merkelová pohrozila, že EU na americká cla odpoví odvetnými opatřeními

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Prezident Donald Trump na sobotní tiskové konferenci na summitu zemí G7.

Článek

Evropská unie přijme protiopatření v reakci na americká cla na dovoz oceli a hliníku, řekla v neděli německá kancléřka Angela Merkelová.  Bude v tom následovat Kanadu.

„Je mi líto, ale nemůžeme dopustit, aby naši přátelé - nebo nepřátelé - nás v záležitostech obchodu nadále využívali,” napsal Trump. Dodal, že musí dbát na zájmy amerických pracovníků.

Trump také zmínil schodek zahraničního obchodu Spojených států, který podle něj „není k Američanům spravedlivý”. „Proč bych měl jako prezident Spojených států dovolit zemím pokračovat ve vytváření masivních obchodních přebytků, jak to činily desetiletí, když za to naši farmáři, pracovníci a daňoví poplatníci musejí platit tak velkou a neférovou cenu?” uvedl Trump.

V jiném tweetu zase kritizoval některé země EU, že na rozdíl od USA málo přispívají do rozpočtu Severoatlantické aliance, a přitom svého spojence kritizují za jeho obchodní politiku.

„Německo na NATO (pomalu) platí jedno procento HDP, zatímco my platíme čtyři procenta mnohem většího HDP. Myslí si snad někdo, že to dává smysl? Chráníme Evropu (což je dobré) za cenu velkých finančních ztrát, a pak nás nespravedlivě natírají kvůli obchodu. Změna je na dohled!” napsal Trump v Singapuru, kam přijel na úterní summit se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. [celá zpráva]

Dvoudenní summit G7, který se od pátku konal v Kanadě v napjaté atmosféře kvůli americkým clům na dovoz oceli a hliníku, skončil fiaskem navzdory snahám o uhlazení sporů. Trump, který schůzku opustil předčasně, totiž nakonec v noci na neděli SELČ stáhl svou podporu už tak velmi opatrně formulovanému závěrečnému prohlášení. [celá zpráva]

„Odvolání takříkajíc prostřednictvím tweetu je samozřejmě... alarmující a trochu skličující," reagovala Merkelová v televizi ARD na rozhodnutí americké prezidenta nepodepsat závěrečné prohlášení. Informoval o tom pouze přes Twitter.

V příspěvcích na Twitteru se navíc nevybíravě vyjádřil na adresu kanadského premiéra Justina Trudeaua, který předtím na tiskové konferenci chování USA kritizoval. Kanadského premiéra Trump na Twitteru kritizoval i v pondělí, choval se podle něj ublíženě. Opět si stěžoval, že nejde o fér obchod, když Kanada uvalila na americké mléko clo ve výši 270 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám