Hlavní obsah

Na škole v americkém Santa Fe střílel student z brokovnice, mrtvých je deset

Santa Fe
Aktualizováno

Na střední škole v Santa Fe v americkém státě Texas útočil v pátek střelec, kterého policisté zadrželi. Skončil ve vazbě. Texaský guvernér Greg Abbott později potvrdil, že zemřelo deset lidí, většinou studentů školy. Deset dalších osob je zraněno. Pachatelem je podle policie 17letý student Dimitrios Pagourtzis, zadržen byl kromě něj ještě další podezřelý student.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté zneškodnili střelce ze střední školy v Santa FeVideo: Reuters

 
Článek

Přestože se původně uváděli jen zranění, nakonec federální policie, jejíž příslušníci také na místě zasahovali, sdělila, že si střelba v jedné z tříd školy vyžádala nejméně osm mrtvých, uvedly televize ABC a CBS. Pak guvernér uvedl, že mrtvých je deset a zraněných také, dvě postřelené osoby jsou v kritickém stavu.

Ve škole a v jejím okolí se také našly podezřelé balíčky, podle Abbotta šlo o výbušná a zápalná zařízení, mezi nimiž byl i Molotovův koktejl. Střelec měl podle něj brokovnici a pistoli ráže .38, nezmínil se ale o poloautomatické pušce AR-15, o níž se spekulovalo a kterou školní střelci použili i v minulosti.

O mrtvých se od začátku spekulovalo. „Slyšela jsem, jak mnoho lidí říká, že se tam střílelo a jsou mrtví,” uvedla studentka Megan Hunterová. Na místě zasahovaly tři helikoptéry zdravotníků a jeden z rodičů viděl, že sanitky odvážely nejméně deset studentů.

Pagourtzis je členem fotbalového týmu školy, a docházel také do tanečního souboru při místním sboru řecké ortodoxní církve.

Zástupce odborů houstonských policistů Joe Gamaldi uvedl, že jeden policista byl se zraněnými přepraven do nemocnice.

Foto: Stuart Villanueva, ČTK/AP

Studentku Dakotu Shraderovou uklidňuje po střelbě její matka

„Měli jsme v budově aktivního střelce a tato osoba byla zadržena,” řekl televizi NBC zástupce ředitele školy Cris Richardson. Zadržený skončil ve vazbě. Podle neověřených zpráv byl střelcem student školy bílé pleti.

Šerif okresu Harris pak dodal, že byla zadržena ještě jedna osoba, ale není jasné, zda mezi oběma zadrženými je nějaká vazba.

Střelba propukla mezi 7:30 a 7:45, uvedla televize ABC. Na místo okamžitě zamířili policisté ze Santa Fe i zaměstnanci kanceláře šerifa v Galvestonu, který vyzval lidi, aby se oblasti vyhnuli, stejně jako záchranáři.

Studenti utíkali o život 

Jeden ze svědků řekl televizi KTRK, že se střílelo na hodině umění a že zasažena byla dívka. Tu útočník střelil do nohy z brokovnice.

Útočníka viděl Damon Rabon: „Vyšel kluk. Měl na sobě skoro černý trenčkot a brokovnici s upilovanou hlavní a pistolovou pažbou. Místo aby se díval naším směrem, otočil se, chytil batoh a šel zpátky do umělecké dílny.”

Foto: Steve Gonzales, ČTK/AP

Šerif na místě střelby ve škole v Santa Fe

Pomoc přivolal jeden ze žáků. Když slyšel střelbu, zmáčkl požární alarm. Školský odbor uvádí, že zraněno bylo několik lidí.

Dakota Shraderová popsala paniku: „Jak zazněl alarm, všichni začali utíkat ven. Slyšeli jste bum, bum, bum, a já utíkala, jak to nejrychleji šlo, k nejbližší chodbě, kde bych se mohla ukrýt.”

Santa Fe leží asi 50 km od Houstonu. Školu navštěvuje 1400 žáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám