Hlavní obsah

USA odhalily podvody s maďarskými pasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké úřady odhalily podvod v maďarském systému vydávání pasů. Do Spojených států kvůli tomu mohlo pod falešnou identitou odcestovat několik desítek lidí, napsal list List The Washington Post s odvoláním na zdroje z amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti. Maďarský pas podvodem získalo zhruba 700 lidí nemaďarského původu, z nichž nejméně 85 se s ním pokusilo vycestovat do USA.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Vyhrazený prostor před Bílým domem ve Washingtonu D.C. Ilustrační foto

Článek

The Washington Post uvedl, že do USA se nakonec úspěšně dostalo 65 lidí, kteří přijeli v rámci bezvízového styku. Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti údaje odmítlo oficiálně potvrdit, mluvčí úřadu Jennifer Elzeaová pouze řekla, že lidem, kteří porušili americké imigrační zákony, hrozí vězení.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti USA se podle The Washington Post domnívá, že podvodníci zneužili maďarský program, který umožňuje etnickým Maďarům z třetích zemí ve zjednodušeném řízení obdržet maďarské občanství. K získání pasů pak podvodníci použili identitu skutečných držitelů maďarského občanství.

Za jakým účelem držitelé nezákonně získaných maďarských pasů cestovali do USA, známo není. Někdejší vysoký činitel amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti Stewart Baker, který se věnuje nadnárodním bezpečnostním hrozbám v Evropě a na Blízkém východě, nicméně v této souvislosti jako možnosti zmínil pašování drog, nelegální migraci, organizovaný zločin, terorismus či pronikání ruských agentů do USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám