Hlavní obsah

V New Yorku se zřítil vrtulník na vyhlídkovém letu, pět mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Na pět stoupl počet obětí havárie vyhlídkového vrtulníku v New Yorku, který se v neděli večer zřítil do řeky East River. Ani jednoho ze tří lidí v kritickém stavu se nepodařilo zachránit. Na palubě stroje, který patřil firmě pořádající vyhlídkové lety, bylo šest lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zřícení vrtulníku do řekyVideo: Reuters

 
Článek

„Pilot se osvobodil sám, zbylých pět lidí ne,“ uvedl komisař newyorských hasičů Daniel Nigro pro stanici NPR. Museli je z vraku vytáhnout potápěči. Důvodem bylo, že měli zapnuté bezpečnostní pásy: „Tyto pásy se musely odstranit, abychom dostali lidi z převráceného vrtulníku,“ řekl Nigro.

Dva z cestujících byli prohlášeni za mrtvé už na místě havárie, tři další byli převezeni do nemocnice v kritickém stavu. Následně newyorská policie potvrdila, že obětí je pět.

Foto: Reuters

Vrtulník na hladině řeky před prevrácením

„Pilot je v pořádku a byl převezen do nemocnice na kontrolu,“ dodal komisař Nigro s tím, že ho na „břeh dopravila jedna z hasičských lodí“.

Lehký jednomotorový vrtulník Eurocopter AS350, který má kapacitu šest lidí včetně pilota, se zřítil do newyorské řeky krátce po sedmé hodině večerní místního času mezi Manhattanem a čtvrtí Queens.

Na záběrech ze sociálních sítí je vidět, jak vrtulník dosedá na hladinu vody, jako by na ní měl přistát.

Foto: Andres Kudacki, ČTK/AP

Newyorská říční policie při zásahu

Jedna svědkyně, která byla zrovna v restauraci, popsala televizi ABC dopad vrtulníku: „Viděli jsme, jak se rudá helikoptéra řítí plnou rychlostí k vodě. Vypadalo to docela surreálně. Padala na hladinu a byla zcela zničená.“

Vrtulník se převrátil, když se list rotoru dotkl vody.

Foto: Jennifer Peltz, ČTK/AP

Záchranky na břehu u místa havárie vrtulníku

Příčina nehody se vyšetřuje. Podle zdrojů televize ABC měl pilot těsně před dopadem problémy s motorem, který selhal.

Podle agentury AP šlo o vrtulník patřící firmě Liberty Helicopters, která nabízí vyhlídkové lety, oblíbené u turistů.

Podobné neštěstí se stalo v New Yorku v roce 2009, kdy se vyhlídkový vrtulník patřící téže společnosti srazil s malým soukromým letadlem nad řekou Hudson. Tehdy zemřelo devět lidí, včetně skupiny italských turistů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám