Hlavní obsah

V New Yorku se nad řekou Hudson srazil vrtulník s letadlem

Novinky, Jiří Mach
New York
Aktualizováno

Nad řekou Hudson v New Yorku se v sobotu srazil vrtulník s malým letadlem. Oba stroje se zřítily do vody. Oznámila to pobřežní stráž, která na místo neštěstí vyslala záchranné týmy. K neštěstí došlo nad vodami, které oddělují Manhattan od státu New Jersey. Nehodu podle starosty města nepřežilo devět lidí, mezi nimi bylo i dítě.

Článek

Vrtulník měl podle dostupných údajů na palubě nejméně šest osob, z toho pět italských turistů a jednoho pilota. Šlo o vrtulník Eurocopter AS 350 společnosti Liberty Tours, která pořádá vyhlídkové lety nad centrem New Yorku. Vrtulník svůj let teprve zahajoval z heliportu v západní části Manhattanu.

Malé letadlo typu Piper PA-32 startovalo z letiště Teterboro v New Jersey a podle federálního leteckého úřadu FAA mělo na palubě tři osoby. Jednou z nich bylo malé dítě. "Je třeba přiznat, že záchranná akce se rychle změnila v pouhé vyprošťování," řekl starosta města Michael Bloomberg.

Očití svědkové sdělili agentuře AP, že ke kolizi obou letounů došlo krátce po poledni místního času. Záchranáří pomáhají z obou stran řeky, na místě zasahují i policejní potápěči.

Buzz Nahas, který v době nehody byl na newjerseyském břehu řeky v městské části Hoboken, řekl, že napřed uslyšel silné třesknutí, jako když "střílí výfuk automobilu". Poté spatřil, jak helikoptéra padá z nebe jako kámen do řeky, letadlu se podle jeho slov ulomilo křídlo.

Zatím není jasné, jak k neštěstí došlo. Počasí bylo údajně mírné a jasná obloha. 

V tomto roce je to již druhé letecké neštěstí nad řekou Hudson. V polovině ledna nouzově přistálo na hladině řeky letadlo společnosti US Airways. Díky úspěšnému nouzovému manévru pilota se nikomu ze 150 cestujících ani členů posádky nic nestalo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám