Hlavní obsah

Střelci z Las Vegas předepsali lék na zklidnění, podle svědků byl agresivní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

O motivech Stephena Paddocka, který v Las Vegas zastřelil 58 lidí a dalších pět set postřelil, se nic neví. V poslední době ale trpěl určitými psychickými problémy, v červnu mu lékař předepsal diazepam proti úzkostem a na uklidnění, uvedl v úterý web Las Vegas Review Journal. Paddock si balení vyzvedl.

Foto: , ČTK/AP

Stephen Paddock na archivní fotografii

Článek

Podle záznamů z nevadského programu pro monitorování předpisů na léky předepsal doktor Steven Winkler Paddockovi diazepam, který slouží k uklidnění. Balení padesáti tablet desetimiligramového diazepamu, tedy toho nejsilnějšího, si pacient vyzvedl ještě týž den v Renu. Údajně měl brát jednu tabletu denně. Maximální denní dávka činí 30 mg, ta ale způsobuje značnou ospalost.

Sestra v kanceláři doktora Winklera odmítla webu potvrdit nebo vyvrátit, zda byl jeho ošetřujícím lékařem, stejné balení diazepamu mu ale předepsal už v roce 2016, kdy měl brát vysokou dávku dvou tablet denně.

Zatím není jasné, proč mu jako lék byl předepsán právě diazepam, který se obvykle používá proti úzkostem a ke zklidnění, ale i proti křečím. Vzhledem k tomu, že na něm vzniká závislost, nemá se podávat dlouhodobě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Někteří návštěvníci koncertu v Las Vegas nejdřív považovali střelbu za rachejtle či ohňostrojVideo: Reuters

Web taky zmiňuje, že u některých osob může diazepam zvyšovat agresivitu, cituje několik studií, které to potvrzují.

Agresivní podivín 

O Paddockově agresivitě se navíc objevilo několik přímých svědectví. Servírka z kavárny Starbucks ve městě Mesquite, kde žil, uvedla, že býval hrubý na svoji přítelkyni Marilou Danleyovou. Rozčílil se, když si chtěla půjčit jeho kartu z kasina, aby s ní mohla zaplatit pití, šlo o dvě kávy. Setřel ji slovy: „Na to nepotřebuješ moji kartu z kasina. Zaplatím za tvé pití jako platím za tebe,“ uvedla servírka Esperanza Mendozová.

Jedna ze sousedek o něm řekla, že byl podivín, který se málo bavil s dalšími lidmi na ulici. „Měl skloněnou hlavu, vyhýbal se jakékoli konverzaci a byl nepříjemný a divný,“ popsala Susan Pageová podle listu The Daily Mail.

Jeho bratr Eric řekl, že Stephen natolik nenáviděl kouř z cigaret, že chodil s doutníkem a záměrně kouř vyfukoval lidem do obličeje.

Foto: , ČTK/AP

Paddockův bratr Eric hovoří s novináři.

Jak to bylo s jeho zdravím, jasné není. Majitel obchodu Guns & Guitars, kde si Paddock kupoval zbraně, řekl, že vždy postupoval legálně a v klidu. „Nic nenaznačovalo, že by byl labilní nebo v nepořádku,“ uvedl Chris Sullivan. Neupřesnil ale, kolik si tam koupil zbraní, napsal list The Independent.

Paddock sice měl nejméně jedno malé letadlo a v roce 2003 si udělal pilotní průkaz, ale létat nemohl. Nechodil na vyžadované kontroly, které se konaly co dva roky, na poslední byl v roce 2008.

Foto: Chris Carlson, ČTK/AP

Obchod v nevadském městě Mesquite, kde si lidé mohou koupit kytaru nebo pušku. Vrah z Las Vegas Stephen Paddock si zde pořídil několik zbraní. Podle šéfa obchodu Christophera Sullivana nebylo na Paddockovi nic divného, kvůli čemu by zbraň nemohl dostat.

K letadlům měl blízko, v letech 1985 až 1988 pracoval ve společnosti Lockheed Martin, zřejmě jako auditor. Předtím byl zaměstnancem daňového úřadu. Peníze si vydělal obchodem s realitami.

Šerif Paddocka označil za psychopata, i když není zatím nic známo o tom, zda trpěl nějakou psychickou nemocí. Za psychopata byl úředně označen jeho otec, bankovní lupič. [celá zpráva]

Než krátce před útokem odjel z Mesquite do Las Vegas, poslal sto tisíc dolarů na Filipíny, kam jela a odkud zřejmě pocházela jeho přítelkyně Danleyová. Byl dvakrát ženatý. S druhou ženou se rozvedl v roce 1990. Neměli spolu žádné děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám