Hlavní obsah

Severní Koreu totálně zničíme, pohrozil Trump v OSN

New York
Aktualizováno

Spojené státy zcela zničí Severní Koreu, která svým nukleárním a zbrojním programem ohrožuje celý svět, pokud nebude zbytí. V úterý to během svého prvního projevu na půdě Valného shromáždění OSN prohlásil americký prezident Donald Trump. Se svým projevem právě vystupuje český prezident Miloš Zeman.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump při projevu na zasedání Valného shromáždění OSN

Článek

„Pokud k tomu budou Spojené státy donuceny, Severní Koreu zcela zničí. Spojené státy jsou připravené, ale doufejme, že to nebude nutné,“ prohlásil Trump.

Americký prezident označil severokorejský režim za darebný. Vyjmenoval, že může za hladomor, jemuž podlehly milióny lidí, a dopouští se věznění, mučení a nespočetných zabíjení. Trump podotkl, že byl před časem proveden atentát na bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una, a KLDR také věznila amerického studenta, jehož propustila jen proto, „aby zemřel doma“.

Severokorejský jaderný a raketový program podle Trumpa ohrožuje celý svět.

Dodal, že nelze připustit, aby ostatní země KLDR podporovaly. Podle Trumpa je jediné řešení do budoucna denuklearizace Korejského poloostrova. Prohlásil, že Spojené státy jsou trpělivé, ale když budou muset, tak zasáhnou.

Trump hned v úvodu připomněl, že USA dají 700 miliard dolarů na armádu, která „bude brzy nejsilnější vůbec“.

Chtějí jít příkladem

Uvedl, že Američané nechtějí nikde na světě prosazovat „svůj způsob života“, nýbrž chtějí být příkladem. Každá země na planetě by podle něj měla usilovat o suverenitu, bezpečnost a prosperitu, a tyto hodnoty společně s dalšími bránit.

To podle něj kromě Severní Koreje ignoruje také Írán a Venezuela. Trump režim v Teheránu obvinil z toho, že perzekuuje vlastní občany a výnosy z ropy financuje válku. Konkrétně zmínil íránskou podporu libanonského šíitského hnutí Hizballáh, podněcování občanské války v Jemenu a ohrožování Izraele. Mezinárodní dohodu s Íránem o omezení jeho jaderného programu Trump znovu označil za nepřijatelnou a hanebnou pro Spojené státy.

Podobně nepřijatelný je pro něj režim ve Venezuele, protože přivedl své obyvatele „na pokraj zkázy”.

Výběr článků

Načítám