Hlavní obsah

Trump ruší vízový program pro statisíce dětských migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Prezident USA Donald Trump ruší vízový program pro dětské migranty zavedený jeho předchůdcem Barackem Obamou. V úterý to oznámil ministr spravedlnosti USA Jeff Sessions, podle něhož byl program protiústavní.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Program v současnosti využívá zhruba 800 000 migrantů, většinou z Mexika. Opatření zavedené Obamou před pěti lety umožňuje lidem, kteří přišli do USA se svými rodiči jako děti, získat každé dva roky obnovitelnou ochranu před vyhoštěním a pracovní povolení.

Trump už dříve na Twitteru naznačil, že program zruší a další úpravu pobytu těchto migrantů nechá na Kongresu. Část médií ho kritizovala za to, že chce odpovědnost přenést na zákonodárce.

Ochraně zvoní umíráček

Kongres má podle Trumpa půl roku na to, aby přišel s ochrannými opatřeními, jinak všichni lidé, na které se program vztahoval, ztratí nárok na vízum nebo pracovní povolení.

Proti Trumpovu rozhodnutí ostře protestovali opoziční demokraté, kteří ale mají v Kongresu menšinu. Mezi kritiky jsou ovšem i republikáni v čele s nejzkušenějším senátorem Johnem McCainem.

Komentátoři také upozorňují, že programu na ochranu dětských migrantů zřejmě zvoní umíráček, protože Demokratická strana se o jeho prosazení v Kongresu snažila několik desítek let, ovšem bez úspěchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám