Hlavní obsah

Kvůli záplavám v Texasu hrozí nebezpečí od mravenců i aligátorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston

Obyvatele zaplaveného státu Texasu ohrožují kromě velké vody i kolonie životu nebezpečných červených mravenců, kteří si vytvořili „vory“, jež jim mají zajistit přežití. U města Baumont navíc hrozí, že voda vyplaví místní zoopark, v němž se nacházejí stovky aligátorů.

Foto: Profimedia.cz

Mravenec z rodu Solenopsis

Článek

Z videí, která se objevila na sociálních sítích, je patrné, že si mravenci vytvářejí z těl svých mrtvých druhů vory, aby se neutopili. Jak upozornil list The Guardian, mravenci původem z Jižní Ameriky jsou na povodně uvyklí – ukázalo se to už po hurikánu Katrina.

Entomolog z Texaské univerzity Alex Wild přesto upozornil, že tak velké „rafty“ ještě neviděl.

Červení mravenci na vorech, které si postavili z těl svých mrtvých druhů.

Červení mravenci se jako invazivní druh objevili v USA ve 30. letech minulého století. Mezitím se rozšířili také v Austrálii či Číně.

Jedná se o extrémně agresivní druh, který útočí hromadně. Pálení po kousnutí a bodnutí trvá desítky minut, ovšem mnohem vážnější je případná následná infekce, která může vést až k úmrtí, například u alergiků. Odhaduje se, že mravenci takto v USA každoročně přivodí smrt desítkám lidí.

Voda u zooparku s aligátory

Lidem v zaplaveném Texasu hrozí také nebezpečí od aligátorů ze zooparku Gator Country v Beaumontu na jihu státu. Povodňová voda je už jen necelých 30 centimetrů pod výškou plotů, které park ohrazují.

„Snažili jsme se zabránit nejhoršímu, ale už nevíme, co máme dělat. Jsme unaveni, nevíme, co dělat,“ citovala stanice KFDM majitele Garyho Saurage.

Zástupce správy texaských parků John Warren k tomu řekl, že nebezpečí, které hrozí od aligátorů z Gator Country, je jen „kapkou v moři oproti populaci aligátorů, kteří žijí na jihu USA ve volné přírodě“. Naštěstí se to ale netýká vod vzedmutých nyní po hurikánu a bouři Harvey.

Reklama

Související témata:

Související články

Jižně od Houstonu se protrhla hráz

Kapacity vody u hned několika velkých vodních nádrží nedaleko zatopeného Houstonu byly překročeny a voda z nich začala přetékat. Jižně od města se protrhla...

Výběr článků

Načítám